Flimmer Film i Bergen har reist verden rundt for å finne meningen med døden.

– Mange sier at det er viktig å snakke om døden, men uten å snakke om døden. Vi går inn i stoffet, hopper mellom eksempler og et mer overordnet nivå, og ser på hvordan folk takler døden og hvor integrert døden er i mange deler av livet, sier regissør Eivind Tolås til Bergens Tidende.

– Dokumentar på sitt beste

Og serien har fått mye skryt.

– Jeg har sett et par mer eller mindre vellykkede forsøk på å lage underholdning av døden i forskjellige TV-formater det siste året.

NRK-serien Kisten inviterte kjendiser til å deler tanker om livet og døden, uten at jeg syntes den lyktes i stort annet enn å gjøre oss kjent med litt andre sider av en artists tankeverden. Greit nok det. Jeg finner en helt annen tyngde i budskapet når Finn Tokvams gode fortellerstemme guider oss gjennom dødens ritualer, myter og sannheter verden rundt. Døden er TV-dokumentar på sitt beste – for unge. Og for oss litt eldre, skriver Torstein Hvattum i Aftenposten.

Døden og kreativiteten

Indrevoll har arbeidet med serien fra mai 2012 til mai 2014 og har ansvaret for den tredje episode som vises søndag 9. november.

– Serien handler om hvordan døden inspirerer kunstnere og populærkultur.

Jeg møtte blant andre kunstneren Per Ung (døde 20. juni 2013). Han hadde kreft og visste at han kom til å dø av sykdommen. Han mente at det inspirerte han i kunsten. Vi kommer også inn på Utøya og hvordan sangen «Hjerteknuser» ble brukt i sorgarbeidet. I tillegg har vi vært rundt om i flere land til denne episoden, sier Indrevoll.

Solgt til 15 land

Han sier at det har vært artig å følge alle kommentarene om serien på nettet.

– Søndagens episode handler om livet etter døden. Da kommer vi inn på religion og folks tro, og jeg er litt spent på hva slags kommentarer som kommer etter de episoden, sier Indrevoll.

Han sier at serien allerede er solgt til 15 land og at man er i samtaler med ytterligere 50 land om kjøp av serien.

Her er kan du se traileren for serien.