– Godt å være i gang igjen

Mandagens rakettoppskyting fra Andøya Space Center var den første etter at en rakett kom på avveie 18. september i fjor.

RAKETT: Mandag morgen ble den første raketten på over et år skutt opp fra Andøya Space Center.   Foto: Kolbjørn Blix Dahle/ Andøya Space Center

Andøy

18. september i fjor gikk mye feil, da Andøya Space Center skulle skyte opp raketten Scramspace. Førstetrinnet av  totrinns-raketten falt ned like utenfor gammelmoloen på Andenes, og etter den tid har det ikke vært skutt opp større raketter fra Oksebåsen.

Les mer: Skal granske rakett-fadesen

Les mer: Friskmelder raketten

– Hundre prosent

Mandag var de imidlertid i gang igjen, da firetrinns-raketten CAPER (Cusp Alfven and Plasma Electrodynamics Rocket) ble skutt opp like etter klokka 9.

– Raketten hadde med seg ampuller med strontium og barium som ble sluppet ut. Det reagerer med nøytroner og ioner i atmosfæren, sier leder for rakett- og ballongdivisjonen ved Andøy Space Center, Kjell Bøen til Andøyposten. Han forklarer at forskerne fra NASA hadde plassert ut kamerateam på tre ulike steder for å dokumentere lysfenomenet som oppstod.

– Særdeles godt fornøyd

– Ett team var i Ny-Ålesund, ett i Longyearbyen og ett var ombord i et NASA-fly mellom Bjørnøya og Svalbard, sier Bøen, og legger til at forskerne var særdeles godt fornøyd med dataene de fikk etter dagens rakettoppskyting. Fornøyd var også rakettsjefen.

– Det føles veldig godt å være i gang igjen og alt fungerte hundre prosent som det skulle i dag, sier han.

Les mer om denne saken i Andøyposten tirsdag 24. november.