Gratis strøm i Andøys første ladestasjon

Ayanda slår et slag for miljøet

Andøy har nå fått sin første ladestasjon for el-biler, og daglig leder Per-Erik Larsen ved Ayanda i havna på Andenes tar strømregningen.
Andøy

Salget av el-biler har økt i Norge, men inntil nå har det ikke vært noen ladestasjon for disse bilene i Andøy. Nå er det imidlertid kommet en Tesla-ladestasjon på veggen til Ayanda i havna på Andenes.

Satt opp av el-bileiere

Mange vil kanskje spørre seg hvordan en ladestasjon havnet på veggen til et bygg i havna på Andenes?

– Det startet med at vi kom i snakk med utflytta andværing Odd Bakken, som kjører el-bilen Tesla, sier Larsen. Bakken er med i styret i foreningen Tesla Owners Club Norway, som bruker en del av kontingenten til et ladefond, som finansierer nye ladestasjoner rundt om i landet.

LES OGSÅ: Kjører el-bil på familieferie, fra Oslo til Andenes

– Ayanda er det eneste bygget på Andenes som har 400 volt strøm, som kreves av en ladestasjon, og derfor ble vi enige om å se på et samarbeid. Vi kom frem til at vi kunne sette opp en ladestasjon her, og vi i Ayanda vil sponse strømmen, så den vil bli gratis å bruke, sier Larsen.

Gjør det for miljøet

Bakken sier til Andøyposten at det vanlige er å samarbeide med og plassere ladestasjoner i nærheten av restauranter eller kjøpesenter, som kan få ekstra kunder, mens el-bilene lades.

– Det er det som gjør at jeg er superimponert over Ayanda. De stiller opp uten å ha den type motivasjon, sier Bakken. Larsen forteller at verken han selv eller noen av de ansatte foreløpig kjører el-bil.

LES OGSÅ: Nå kan du lade bilen hurtig på Sortland

– For oss handler det om miljøet. Vi er en bedrift som ønsker å ha en miljøprofil og derfor synes vi dette prosjektet passet oss bra. Vi håper jo selvfølgelig at det kan være med å bidra til at flere andværinger skaffer seg el-bil, sier Larsen

Flere ladestasjoner

Tesla Owners Club Norway har også en rekke andre ladeprosjekter i regionen, og i følge nettsiden deres planlegges det to ladepunkter i tilknytning til Skibsgården på Sortland.

LES OGSÅ: Jobber for hurtiglader-nettverk i Vesterålen

– Den første ladestasjonen vi kjøpte og satte opp, var i Svolvær i fjor sommer. Snart kommer det på Finnsnes, så da kan man kjøre hele Lofoten, Vesterålen og Senja med el-bil, sier Bakken. Fremover planlegger de en rekke ladestasjoner, både nordover mot Finnmark og nedover Helgelandskysten.

– Vi i foreningen setter opp ladere på steder der andre kanskje ikke anser det som lønnsomt. Alle laderne vi setter opp kommer inn på Teslas kart over ladestasjoner, så man kan forvente litt større trafikk av el-biler på Andenes nå, sier Bakken.