Andøy har verdens største varmepumpe

Denne uka ble forsvarets nye våpen mot kulda presentert for offentligheten.

Denne uka ble åpningen av den nye varmepumpa på Andøya flystasjon markert. Foto: Mette Helene Berger Amundsen 

Andøy

Den flunkende nye gigantvarmepumpa som forsyner store deler av Andøya flystasjon med strøm, er godt i gang.

– Den har fungert bra fra første dag, og gir tredobbel gevinst, sier Ragnar Madsen i Forsvarsbygg, som mandag ble gratulert av alle de involverte i det grensesprengende ENØK-prosjektet til Forsvarsbygg.

Knirkefritt

Den nye luft til vann varmepumpa på Andøya Flystasjon forsyner Hangar H og G, verstedet, 333 skvadronen og Operativt Hovedkvarter for 133 Luftving med billigere energi. Den har vært inne i en prøveperiode, og fungerer knirkefritt så langt. 

Mandag formiddag markerte Forsvarsbygg begivenheten med alle impliserte parter i prosjektet til stede, og prosjektleder Jens Hugo Leiknes i Forsvarsbygg, gratulerte stedlig fagingeniør Ragnar Madsen ved Forsvarsbygg, Midtre Hålogaland og alle andre på Andøya flystasjon med den nye pumpa. 

Lang prosess

 – Vi startet dette Enøk-prosjektet på Andøya flystasjon i 2007-2008. Gunnar Solbjørg som er programansvarlig for energiledelse i Forsvarets sin bygningsmasse og Kjell Hantho som er ekstern rådgiver på energiledelse, avdekket behov for varmepumpe og innhentet ulike løsninger, inntil vi landet på luft til vann. Pumpa er en av de største i sitt slag i alle fall med henblikk på alt i en enhet, sa Leiknes.

– De som jobber på flystasjon vli ikke merke det store forskjellene i sin hverdag, men fyringskostnadene vil bli redusert med 1.5 millioner kroner i året. Man sparer miljøet og reduserer utslippene med 800 tonn C02 i året. Den vli bidra til stabil drift i fremtiden, fortsatte Leiknes.  

– Vi fant ut at denne type varmepumpe var brukandes, siden det henger en slik på de fleste hus på Andenes. Forskjellen er at kapasiteten på denne pumpa er på over 1000 kilowatt, og tilsvarer 250 av de ordinære huspumpene, fortsetter Leiknes. 

Totalkostnadene ved pumpa er 23 millioner kroner, og Enova har gitt to millioner kroner i ENØK-midler. 

Spesialdesignet

Totalentreprenør Norsk Kulde og Kjetil Finne med tilholdssted Tromsø har spesialdesignet denne varmepumpa for Andøya flystasjon.  

– Det er helt unikt, og det er nok ikke så mange som er klar over hvilken kompetanse dette firmaet sitter på, sier Leiknes. 

Finne takket for tilliten og forklarte at varmepumpa er unik i verdenssammenheng basert på fryseromsteknologi og varmpepumpeteknologien luft til vann. 

– Den er verdens største, basert på den fysiske størrelsen på pumpa i en koloss. Andre pumper av samme format er vanligvis delt opp i flere enheter. Vi kunne gjøre dette, fordi vi hadde mulighet ti å bygge den sammen på kaia i Tromsø, og frakte den med båt til Andenes, sier Finne, som opplyser at resultatet i prøveperioden den første måneden er bedre en forventet, med blant annet ingen avriminger. 


Helt unikt

Kjell Hantho påpeker det unike med størrelsen på denne varmepumpa. 

– Slike prosjekt brukes vanligvis i ordinære hus, og det er lite utprøvd på så store prosjekt som dette. Da er det bra nyheter at det ikke er avriming ennå, selv om det sikkert vil komme, sa Hantho, som skrøt av Finne som hadde bygd opp pumpa selv.

– Det er artig å få skryt, men nå får vi vente til vi ser hvordan det går utover vinteren. Det blir interessant å følge pumpa gjennom de ulike værtyper vi kommer til å oppleve, sa Finne. 


Fornøyde brukere

– Vi som skal bruke pumpa i det daglige her på flystasjonen er veldig fornøyd. Den har fungert bra fra dag en. Virkningsgraden gir tredobbel gevinst. Når pumpa tilføres 300 kilowatt så får man ut energi som tilsvarer 900 kilowatt, sier Madsen, som gleder seg til å følge utviklingen videre.