Skamroses i svensk presse

Teaterskaperen Katrine M. E. Strøm hylles i svensk presse for sin forestilling "Bakeriet".

Bilde fra forestillingen.  

Andøy

Svensk publikum og presse jubler for Dverberg-kunstneren Katrine M.E. Strøms seneste produksjon Bakeriet etter at stykket ble vist på Lubu, en nordisk teaterfestival i Luleå. Norrbottens KURIREN sparer ikke på superlativene når de i lørdagsutgaven anmelder forestillingen. «Det är sagolikt vackert, hela vägen», «En så här genomarbetad föreställning är en gåva till både liten och stor», heter det i omalen.

Journalist Johanna Hövenmark bruker Bakeriet som eksempel på at scenekunst for barn ikke trenger å være letvint venstrehåndsarbeid. Hun kaller bakeriet et prakteksempel og et allkunstverk.
Og publikum er enig med anmelderen. «En strålende opplevelse» og «Festivalens høydepunkt» er eksempler på tilbakemeldingen det nord-norske ensemblet møtte.

– Lubu er en stor festival som prøver å samle det beste av barne- og ungdomsteater. I år deltok 50 forestillinger. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på Bakeriet helt siden premieren sist høst. Men det er klart vi er stolt over anmeldelsen, sier Katrine M.E. Strøm. Med seg i denne produksjonen har som vanlig sin samboer og lydtrollmann Alexander Rydland Hansen fra Bleik, komponist Håvard Lund fra Gildeskål og danserne Maria Henriette Nygård, Ane Evjen Gjøvåg og Åse Marie Rannestad.

Men problemer i tollen holdt på å stoppe hele forstillingen.
– Scenografien ble sluppet løs fra tollen én og en halv time før første forestilling skulle spilles, og helt frem til da visste vi ikke en gang om vi kom til å få den frigitt. Siden Sverige er med i EU er det utrolig mye papirarbeid som skal i orden, sier Strøm.
Men så fort scenografien vår ble tilgjengelig rigget crewet mitt som noen helter. Da alt sto klart viste det seg at diskettstasjonen i lysbordet var nede for telling. En gammel ekstern harddiskstasjon fra et lagerloft hos vertsteateret reddet spillingene, og én halv time forsinket kunne de spille første forestilling, sier Katrine M.E. Strøm.

Skaperen av forestillingen er glad for at det ser ut til at Bakeriet får et langt liv. Stykket er plukket ut blant mange søkere til å delta på Bergen-festivalen Mini-Midi-Maxi der oppkjøpere fra hele verden kommer for å se det beste av norsk scenekunst for barn og ungdom.
– Bergen og Mini-Midi-Maxi er i novermber. Vi skal i tillegg spille i Lørenskog kulturhus i begynnelsen av desember, og rett over jul legger vi ut på en lengre skolesekkturné i Troms og Nordland fylke. Men aller først skal vi hjem til der forestillingen ble laget, Stamsund. Hele fire visninger på Stamsund internasjonale teaterfestival nå i juni, sier Strøm.