Stjernemateriale i fyret på Andenes!

Unik teaterforestilling i fyret fredag og lørdag, med unge scenetalenter.

Klar for vandreteater fredag 14. juni og lørdag 15.juni . Helt ytterst på Andenes står et rødt fyrtårn og lyser. I over 150 år har de taktfaste blinkene vist veien hjem for fiskerne ute på storhavet. Nå har også lyset fra den sterke røde damen ved havet tiltrukket seg 13 unge teaterkunstnere fra hele landet. Det er Nikoline Spjelkavik som har invitert klassen sin fra Romerike folkehøgskole med hjem for å lage teater i det 40 meter høye fyrtårnet. 

Andøy

Fredag og lørdag kan du få med deg en ganske så unik teaterforestilling - i fyrtårnet på Andenes! Dverberg-jenta Nikoline Spjelkavik er produsent.

Ane Dahl Torp, Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch, Atle Antonsen, Linn Skåber og Anders Baasmo Christiansen. De har alle det til felles at de er tidligere elever ved Romerike Folkehøgskole. Skolen utdanner fortsatt noen av våre mest spennende scenekunsttalenter.

Nesten alle blant Nikoline Spjelkavik fra Dverberg sine klassekamerater fra 2012/13-kullet ved skolen har i snart to uker vært samlet på Andøya i Nordland. Til helga setter de opp vandreteater i Andenes fyr.


FRESNEL

Stykket har fått navnet FRESNEL, oppkalt etter mannen som oppfant fresnel-linsa som både benyttes i  teater-lyskastere og i toppen av fyrtårn.

- Fredag 14. og lørdag 15. juni spilles det totalt åtte forestillinger i fyret. Det er kun et begrenset antall plasser per forestilling, og vi anbefaler publikum å forhåndsbestille billetter, sier den unge teaterprodusenten Nikoline Spjelkavik, som lover publikum et møte med det gamle fyret de aldri har sett maken til.

- Det spesielle med denne forestillinga er at det er lyset som kommer først. Det vi viser er tilpasset lysdesignen, og ikke omvendt, sier Spjelkavik.


Viser fram øya si

Hun har ved hjelp av støtte fra Trafo, Frifond, teaterklubb’81 og lokale sponsorer skaffet til veie midler til leie av fyret og reiser for alle de involverte.

- Folk er kommer fra så og si hele landet, og det at de nå er her, på mitt hjemsted betyr mye for meg. Jeg vil vise dem så mye som mulig, og har tatt dem med til nabokommunen Bø der de har fått møte Laila Sæther, en virkelig forteller i Regine Normans ånd. Mor Ågot Spjelkavik på Dverberg har fortalt historier om tegn og varsel og Bestemor Astrid Skagen har spandert Farmen-tur og kake på alle. I tillegg har vi vært i Høyvika, på Hvalsafari, på Dverberg MC-museum og på hytta hos tante Mette og onkel Kurt. Der slo vi av mobiltelefonen og jobbet intens med manus, forteller Nikoline Spjelkavik.

 

Gave til lokalbefolkningen

Medelevene bidro på flere måter: 3-6-åringer fra hele Andøy deltok på gratis minikurs i perkusjon. Johanna Holt Kleive (19) var kusleder. Med Audun Kleive, en av landets fremste jazz- perkusjonister/trommiser som far har musikk vært en viktig del av Johannas barndom og oppvekst.

En flott delegasjon fra Svingklubben i Andøy deltok også på gratis kurs i swing-stilen Lindy Hop. Mathias Melsæter Rydjord (21) fra Kleive i Molde Kommune var kursleder. Han har, tross sin unge alder, en imponerende merittliste fra dansegulvet. Vi kan nevne fire ganger norgesmester i Swing, to ganger Nordisk mester i Boogie Woogie, to ganger vinner av verdenscupen og VM- og EM-bronse.

- Kursene var ment som en gave til lokalbefolkningen, og vi fikk mange fine tilbakemeldinger fra de som deltok, sier en travel Nikoline Spjelkavik.