Torsdag nådde gradestokken 27,1 grader og det er den tredje høyeste temperaturen som noensinne er målt ved Andøya flystasjon. Etter hvert kom tåka sigende, slik at døgntemperaturen endte på 19,9 grader.

Det er bare i juli 1972 og 1973 at gradestokken har vist høyere maksimumstemperatur, henholdsvis 27,6 og 27,4 grader. Det var med andre ord historisk sus over temperaturen torsdag.

Første tropenatt

Mer oppsiktsvekkende er det imidlertid at Andøy har fått registrert sine første offisielle tropenetter. Men det skjedde ikke ved målestasjonen på flyplassen, men derimot på Trolltinden, 436 meter over havet.

– Det viser seg at det aldri tidligere har vært tropenetter på våre stasjoner på Andøya. Målestasjonen ved Andøya flystasjon var nærmest med

Varmt på toppen

- 18,6 som minimumstemperatur 1. juli 1972, skriver Jostein Mamen, som er klimavakt hos Meteorologisk institutt.

Det vekker derfor oppsikt at når Andøy først skulle få sin første offisielle tropenatt, så skjedde det opp på fjellet.

– I sommer har altså Trolltinden hatt to tropenetter: 8. juli med 20,9 som minimum og 10. juli med 21,2 som minimum. Stasjonen ligger i 436 meters høyde, skriver Mamen.

Inversjon

Ved Andøya flystasjon var det heller ikke langt unna tropenatt natt til torsdag. Ved midnatt var temperaturen 19 grader, men den steg utover natta og ved 01.00-tiden var den 20 grader.

Statsmeteorolog Rafael Kuhnel sier at vi har hatt en periode med mye varm og tørr luft i høyden og at det har gitt pent vær i Nord-norge.

– Vanligvis er det varmere ved bakken enn oppe i høyden, så det må ha vært en kraftig inversjon som har gitt tropenatt på Trolltinden, sier Kuhnel.

Inversjon er navnet meteorologene bruker når det er varmere opp i høyden enn nede ved bakken.