Når vi kommer til Stave tirsdag formiddag har sola og sommervarmen klart å vinne over den iskalde kulingen. Styreleder Gunnar og initiativtaker Thore Nilssen i Sjåbergfestivalen er optimistiske foran helgas festival.

– Ja, nå går det jo an å være ute uten varmekjeledress, sier Thore med smil og legger til at han ikke hadde trodd at den musikalske feiringen av 60-årsdagen hans skulle vare så lenge som den har gjort.

Penger til skolekorpset

De to forteller at været har mye å si for hvor mange som kommer på festivalen.

– Pengene vi tjener går jo til et veldedig formål, og blir det dårlig vær så kommer det mindre folk og da blir det også mindre penger å dele ut, så vi håper på godvær, sier Gunnar. Han understreker at Sjåbergfestivalen ikke er en vanlig kommersiell festival, men en festival basert på frivillighet og der pengene går til gode formål i lokalsamfunnet. Tidligere år har blant andre Sanitetsforeningen på Bleik og Andøy Varmtvannsbasseng vært blant mottakerne.

– I år er det skolekorpset på Andenes som nyter godt av festivalen og også Norsk Folkehjelp får noen kroner for å være her i beredskap under festivalen, sier Thore.

Nye toaletter

Når vi er innom er det lite som minner om et sydende festivalområde. Thore ligger under en mobil brakke og skrur.

– Vi har kjøpt disse fra Harstad kommune og de skal bygges om til toaletter for festivalgjestene. Til årets festival får vi klar den ene med to toaletter, sier Gunnar. Senere på dagen skulle riggingen av festivalteltene starte og da er det intens jobbing fram til det hele er avsegstyrt.

– Det er et heftig kjør, mye jobbing og få timer på puta, men jeg gleder meg, sier Gunnar. Det er en «hard kjerne» på ti personer som drar lasset og de utgjør også styret i Sjåbergfestivalen.

– I tillegg så må vi få fram at vi har en drøss med musikere og andre som stiller opp hvert år og uten disse hadde ikke dette gått rundt, sier Thore.

Familiedag på lørdag

Når det gjelder det musikalske, så er det gamle kjenninger i Savages, Boss Band, Breeze og Band with no name som skal sørge for å fylle dansegulvet både fredag og lørdag.

– På dagen på lørdag er det familiedag med salgsboder, kafé og underholdning fra scenen, sier de. På plakaten står blant andre The Cheaters, klovnene Pripp og Propp, Andenes skolekorps og ikke minst Arven.

– Arven består av gode musikere som har aner i musikken i flere ledd bakover. I tillegg kommer nok et av husbandene til å spille utpå ettermiddagen, så dette blir en koselig familiedag med mye folkeliv, sier Gunnar. På den tekniske siden blir lydbildet for de besøkende i år enda bedre enn tidligere festivaler.

– Vi har et nytt lydsystem i år, og kan styre lyden bedre, slik at den for eksempel er lavere på siden av dansegulvet der bordene står enn der folk danser. I tillegg blir lydlekkasjen ut til området rundt mye mindre, sier Gunnar.

Kvalkjøtt og grøt

På kjøkkenet skal de koke både kvalkjøttgryte, rømmegrøt og lapskaus til de besøkende.

– Ja, folk skal ikke behøve å gå sultne fra Sjåbergfestivalen, sier Thore.

– Her baker vi kakene selv og kan love masse godt til kaffen, sier Gunnar.

Dans, musikk og natur

På spørsmål om hvorfor folk skal ta turen til Stave i helga, kommer svarene kjapt.

– For å nyte den vakre naturen og høre på god musikk, sier Thore.

– Dansing, møte familie, venner og bekjente, ta seg en dram og kose seg. Her treffer man kjenninger som man ellers ikke ser så ofte, og det synes jeg er artig. Sjåbergfestivalen kan vel best beskrives som en god gammeldags bygdefest, sier Gunnar.

– Folk kan også samtidig benytte anledningen til å gå seg en tur opp på Måtind, legger Thore til, og da kommer det kjapt fra Gunnar:

– Det bør de kanskje gjøre før festivalen begynner.

foto
– Vi får spille musikk og kose oss, samtidig som vi gjør en innsats for lokalsamfunnet i Andøy. Det er veldig givende, sier styreleder Gunnar Solvang. Foto: Tony Gulla Sivertsen