Det unge mannskapet på den nyervervede båten «Straumgutt» har fått en meget god start på linefisket på Nordmela. Tirsdag gikk båten ut for å sette 24 stamper med hyseline, og det er skipper Christer Karlsen og fisker Christer André Lund sin tredje tur med denne fangsttypen.

Fiskerne pendler gladelig fra Andenes til Nordmela for å fiske med line.

– Jeg overtok båten i april, og da begynte vi å ro med garn i Andfjorden. Det var ikke så mye hyse å få, og vi måtte ha investert i spill for å fiske på yttersiden. Vi hadde bare en 600 kilos garnhaler. Derfor valgte vi å legge om til linefiske, sier Karlsen.

Egen herre

Karlsen har vært mannskap på ulike båter siden han var 16 år gammel, men har lenge ønsket å være sin egen herre og styre sin egen båt.

– I fjor vinter var jeg mannskap på «Andøyfisk» til Thomas Wold, da bydde sjansen seg til å kjøpe sjarken hans på 10,64 meter. Det ble etablert et aksjeselskap med fire eiere, der vi eier like mye hver, men jeg er driftsansvarlig. Bankens krav til egenkapital gjorde at det var en slik løsning som gjorde sjarkkjøpet gjennomførbart for meg, opplyser Karlsen.

Totalt kom båten på en og en halv million kroner, i tillegg til at det er investert i garn for en halv million. og ytterligere 150.000 kroner for linehaler, linestamper og setter.

– Løsningen med fire eiere i selskapet «Straumgutt AS» gjorde at jeg ikke behøvde å bidra med mer enn 70.000 kroner i egenkapital som jeg tok ut av vinterlotten min i fjor. De andre medeierne Thomas Wold, Tore Johannessen og Henrik Strøm bidro med like mye, opplyser Karlsen.

Firmaet tenker utvikling etter hvert med flere båter og flere kvoter, men Karlsen understreker at det er langt fram dit.

Åpen gruppe

Båten er kjøpt uten kvote og går inn under reguleringene for åpen gruppe som akkurat nå er på 24 tonn torsk (rundfisk), mens hyse og sei ikke har noen kvotebegrensning. Dersom fisket blir stoppet, har båten en garantert kvote på fem tonn sei og tre tonn hyse.

Denne uka satser Karlsen og Lund på å få linefisket inn i nevene med tanke på blåkveitefisket som åpner 25. juli.

– Det har vært en god start. I dag (tirsdag) skal vi sette 24 stamper for første gang. Det er dobbelt så mange som i våre tre første sjøvær, der vi satte 12 stamper. Det har gått veldig greit. Vi er sjøllærte, sier Lund.

Leier egnere

JM Nisen Fisk stiller med egnere, slik at linefiskerne slipper å egne selv.

– Vi hadde aldri hatt mulighet til å legge om til linefiske, dersom vi ikke hadde hatt tilgang på egnere. Vi har ikke kapasitet til å egne selv, sier Karlsen.

Trippel betaling

Blåkveitefisket er det best betalte fisket som er, og meget populært.

– Det starter 25. juli, og da må vi fiske så mye som vi kan. Plutselig er totalkvoten nådd, og da blir det stopp. Så det er om å gjøre å fiske mest mulig på kortest tid. Vi må ha linebruk i havet hele tiden, forklarer Karlsen.

Så langt har båten hatt to egnere sysselsatt, men trenger minst tre for å få klargjort 24 stamper om dagen.

Karlsen synes «Straumgutt» er en grei båt å begynne med, når han skulle drifte sin egen båt.

– Ulempen med å fiske i åpen gruppe er at vi har lite torskekvote tilgjengelig, og den er tross alt dobbelt så godt betalt som hysa. Det er voldstomme summer det er snakk om for å få tilgang på noen få tonn med torsk. Vi snakker om millionbeløp. Derfor håper vi på få mest mulig hyse for å holde oss gående. Uansett blir det ei god årslønn på oss begge, inntil vi får økonomi til å investere i ei torskekvote, sier Karlsen, som startet som fisker på båten til faren til Lund som var stasjonert på Andenes.

Karlsen var like gammel som Lund nå er.

Lund sier at han har gått et år på Kleiva etter ungdomsskolen, og siden han visste at det er fisker han ville bli, så ser han ingen grunn til å ta mer skolegang,

Fornøyd løser han tampene på «Straumgutt», mens skipper Karlsen trygt manøvrerer sjarken ut fra kaia til linefeltet for å sette nytt bruk i havet.