Kunstneren, Elisabeth Mysen, har malt truede fuglearter man finner i Nordland. Mediet hun bruker er enkaustisk maling, voksmaleri, med røtter tilbake til Oldtiden.

Enkaustisk maling

– I 1955 malte kunstneren Jasper Johns en serie med amerikanske flagg. Disse ble malt med enkaustisk maling. De egyptiske Fayum-portrettene, mange av dem malt med voks, tidfestes til de første tre århundrene etter år null. Voks har med andre ord vært en del av verktøykassa til kunstnere gjennom flere årtusener. Elisabeths voksmalerier inkorporerer bivoks, pigment, harpiks, grafittpulver, blekk, olje og papir, skriver Fargeklatten Veita i en pressemelding.

Utstillingen RED LIST er en serie arbeider tuftet på Norsk rødliste for arter 2015, som kom i november. En liste utarbeidet etter modell av IUCN Red List of Threatened Species.

Ni år på Andenes

Elisabeth Mysen bodde på Andenes i ni år – og maleriene som vises på Veita er knyttet opp mot fuglearter man finner på Andøya.

– For folk i nord kan det kanskje virke som et mysterium at fiskemåka har kommet seg på rødlista, men sør i landet har det på noen år blitt langt færre av den. I Artsdatabanken er de bekymret for fiskemåkas fremtid.

RED LIST er kunstnerens fjerde separatutstilling. For en del år tilbake rommet fyret på Andenes hennes bilder. Også den gang Andøynatur og fugler en del av motivkretsen.

– Mysen er utdannet kunsthistoriker- og etter mange år som lærer, journalist og museumsarbeidende, fokuserer hun nå på det kunstneriske virket. Hun har også tidligere vært elev ved Olav Mosebekk tegneskole, med lærere som Hans Normann Dahl, Dang Van Ty og Oscar Reynert Olsen.

foto
SPISSNEBBALKE eller lomvi, som den også kalles, er hovedperson på et av bildene til Elisabeth Mysen i utstillingen RED LIST. (Privat foto)
foto
MÅSER er velkjente skapninger i Andøy og på et av bildene til Elisabeth Mysen er det fiskemåken som er i fokus. (Privat foto)