– Vi skal lage en fest for hele lokalsamfunnet og håper mange vil delta, sier Morten Sørlundsengen fra Andøya flystasjon.

Arrangementet, som består av Åpen stasjon på dagtid og et Get Together-arrangement for nåværende og tidligere ansatte på kvelden, markerer avslutningen på en epoke for andøysamfunnet siden 1953.

Mange fly og sjefen kommer

Sørlundsengen forteller at de har invitert bredt fra Luftforsvarets ulike avdelinger og hvis alt klaffer får publikum se både Sar Queen, Bell, Sabb Safari, P8, Orion og F35.

Forsvarets Orion-fly har i mange tiår vært lyden av Andøya, og spesielt kommunesenteret Andenes som er nærmeste nabo til Andøya flystasjon. 30. juni i år er det slutt og oppdraget med å overvåke våre havområder overlates til de nye P-8-flyene, som skal operere fra Evenes flystasjon. Foto: Tore Meek / NTB

– Det blir ikke noe flyshow. Det eneste som blir i luften er P8 og Orion, som skal ha en formell avtakkelse i luften. I tillegg til de norske har både Tyskland og Canada meldt sin interesse for å komme med fly, men det er ikke avklart, sier han.

På dagarrangementet, som varer i fem timer, blir det også musikk fra Luftforsvarets musikkorps fra Trondheim, foredrag om tiden fra 1954 og fram til i dag.

– Det er åpent for alle og det vil bli inngang fra porten ved Avinor, sier Sørlundsengen, og legger til at både forsvarssjefen og luftforsvarets ledelse har meldt sin ankomst.

Violet Road spiller i Hangar G

På kveldsarrangementet i Hangar G, vil et opplyst Orion-fly danne bakgrunnen for festen og bandene Violet Road og flystasjonens eget bedriftsidrettsband Pitchlock som står på scenen.

Violet Road med andværingen Kjetil Solberg i spissen er klare for en spesiel spillejobb i Hangar G på Andøya flystasjon 30. juni. Foto: Sverre Simonsen

– Pitchlock drømmer om at Violet Road skal spille først, slik at de blir oppvarmingsband for dem, sier Sørlundsengen, som gleder seg til markeringen.

– Det blir et kult arrangement og en verdig avslutning. Vi gleder oss, sier han.

Håper mange frivillige melder seg for å hjelpe til denne dagen.

– Vi vil denne gangen mest mulig skåne våre ansatte, slik at de kan delta, sier Sørlundsengen.

God mulighet til å tjene kroner

Flystasjonen samarbeider med Andøy kommune og Andøy frivilligsentral om arrangementene 30. juni.

Sindre Wolf tror det lett kan bli et par tusen gjester, og dermed også god mulighet for lag og foreninger i Andøy til å tjenes kjærkomne kroner. Sammen med Suzanne Pettersen ska han koordinere de frivillige.

– Vi ønsker ikke å tildele ett lag eller forening hele oppdraget. Vi vil gi alle, små og store anledning til å være med. Måten det gjøres på, er at alle som vil kan melde seg som frivillig og si hvilket lag de representerer. For hver som deltar får deres lag en andel av overskuddet, forklarer han.

– Og det skal være like attraktivt å være med i rydding, som i grillen eller baren på kveldstid. All innsats er lik i forhold til andelen hvert enkelt lag og forening får, legger Pettersen til.

Trenger mellom 55 og 100

De anslår at det trenger et sted mellom 55 og 100 frivillige for å gjennomføre arrangementet og dekke opp de rundt 110 forskjellige vaktene. Hver av disse vaktene gir en andel av overskuddet, og det er lov for en person å melde seg til flere vakter.

– Arbeidet vil bestå i grilling og salg av grillmat og drikke, rydding og trivsel. På kvelden er det i tillegg vakter som skal betjene barene. Det er litt forskjellig lengde på vaktene, men gjennomsnittet blir nok rundt fire timer, sier Wolf.

Null risiko å delta som frivillig

Wolf og Pettersen sier at potensial for inntjening er veldig stort for de som deltar som frivillige.

– Alle lag og foreninger går inn med null risiko, for vi tar oss av alt av innkjøp og varer som blir til overs. Alt de som melder seg trenger å gjøre, er å stille opp på vakta og gjøre jobben der og da, sier Wolf.

– Man kan komme med ønsker om type arbeid, men til syvende og sist fordeler vi etter hvor vi har behov for å få vaktlistene til å gå opp, sier Pettersen.

I neste uke vil de arrangere et informasjonsmøte for dem som ønsker å stille som frivillige.

– Da kan de som har spørsmål og vil vite mer komme, og vi vil snakke gjennom hva det innebærer å være frivillig og hva som skjer på selve dagen. Der kan også folk melde seg som frivillig, sier Wolf, som håper mange vil bidra.

– Skal det bli en verdig avslutning for Orion, så er det viktig både at folk komme på arrangementet og at folk stiller opp som frivillige, avslutter han.