I en ukes tid har rørleggere fra Nilsson Haras jobbet på spreng sammen med ingeniører fra den italienske Cimberio-fabrikken for å montere det innovative styringssystemet som nå skal testes ut.

– Nytt liv til eksisterende bygg

Produktsjef Andrea Chiarello og sjef for utvikling og forskning Tiziano Guidetti sier den største fordelen ved det nye systemet er at det er veldig allsidig og at det lar seg ettermontere på eksisterende anlegg.

– Det er et stort fortrinn, særlig i eldre, verneverdige bygg, der det er restriksjoner på inngrep i konstruksjonen, forklarer de to.

– Våre produkter er anerkjente verden over. Det nye systemet er det stort behov for i alle markeder. Det er om lag fem og en halv million utdaterte kommersielle bygninger som trenger fornyelse for å bli mer energieffektive og miljøvennlige.

– For å oppnå dette har vi tatt i bruk state-of-the-art teknologi, og vi kombinerer mekanikk og elektronikk. Resultatet er produktserien som nå testes ut, kalt Smartcim.

– Systemet kan benyttes til både varme- og kjølesystemer, og det har derfor lik nytteverdi i kalde og varme strøk av verden. Besparelsen ligger i individuell og brukervennlig kontroll, og til dette er systemet rigget for bruk av wi-fi, eller trådløst internett.

– Det er en teknisk komplisert, men enkelt fungerende og brukervennlig løsning på noe som opptar folk i alle land.

– Systemet gir også brukeren tilbakemelding om flaskehalser i sitt system. Det kan være en radiator som ikke fungerer som den skal, eller tette rør i et spesifikt rom. Systemet gjør det mulig å identifisere dette, forklarer Tiziano Guidetti og Andrea Chiarello.

– Et referanseprosjekt

Både Nilsson Haras – som har utført monteringsarbeidet, og teknisk sjef Rory McDougall hos Andøya Space Center – sier det er et interessant og prestisjefylt prosjekt å ta del i.

– Vår hotellbygning på Andøya Space Center er ikke så gammel, men det er klart mulige besparelser på driftskostnadene er interessant. Dette systemet virker veldig gjennomtenkt, og her hos oss er det ettermontert. At man ikke trenger totalrenovere er en klar fordel. Hos oss har man kunnet montere i rom for rom. Dermed har hotellet kunnet være operativt underveis.

– Fordelen nå er at varmen i de enkelte rommene kan styres individuelt, slik at dersom en gjest forlater med varmen på full styrke, kan dette enkelt slås ned. Ellers er det interessant at systemet skal kunne identifisere forbedringspotensial og utbedringsbehov, sier McDougall.

– Innovative løsninger som dette er så klart interessante når de åpner nye muligheter for god driftsstyring og energibesparelser som også gir kostnadskutt.

Rørleggermester og daglig leder Trond Baraa hos Nilsson Haras er enig.

– Vi har mange store oppdrag, og disse produktene er så klart kjempeinteressante for oss med tanke på kommende prosjekter.

– Selve jobben er ikke komplisert, men som du ser er det trangt om plassen der de nye koblingene og aktuatorene monteres. Men alt har gått greit, sier Baraa.

– Å ta del i et pilotprosjekt på verdensbasis er ikke hverdagskost. Det synes vi både artig og positivt, og dette vil bli et referanseprosjekt for Nilsson Haras, sier Baraa.

– Like stort som farge-tv

Eieren av det innovative VVS-konsernet, Roberto Cimberio, ankom Andøya i slutten av forrige uke.

Han håper Smartcim vil vise seg like viktig for VVS-bransjen som det syvmilssteget som ble tatt da svart-hvitt fjernsyn ble etterfulgt av farge-tv.

– Det at EU har så stor tro på dette prosjektet at de har støttet utviklingsarbeidet med 2 millioner euro viser tydelig at det ikke bare er våre ingeniører som ser på dette som en stor og viktig satsing.

– Forbruket og funksjonen på systemet vi har installert på Andenes vil bli fulgt nøye fra Italia. Vi har bygget et laboratorium på fabrikken der ytelsen på anlegget skal monitoreres. Dette er det første bygget i verden som har fått Smartcim montert.

– I tillegg går det et pilotprosjekt nummer to. Det skjer ved Orta-sjøen i Italia, i den storslått Villa Crespi – et historisk herskapshus i Maurisk stil – hvor den ledende stjernekokken Antonino Cannavacciulo har sin restaurant.

– Det finnes ikke noe lignende i verden i dag, og vi har stor tro på at satsingen vil bli godt mottatt. Ellers er vi glade for at vårt forskningsarbeid kan skje på et forskningsanlegg for nordlys her i Nord-Norge. Selve prøveperioden starter i september. Da kommer vi tilbake. Prosjektet er omfattet med stor oppmerksomhet også i Italia. Statsministeren i Italia skal besøke laben på vår fabrikk denne uka – og vi satser på at dette blir bra. Da vil han få se bilder fra vakre Andøy og jobben som er gjort her, smiler Roberto Cimberio.