Da andværingene dannet en lenke, og viste forsvarsminister Ine Eriksen Søreide med all tydelighet hvilket engasjement flystasjonssaken skaper i Andøy – vakte det oppmerksomhet i hele landet.

Begivenheten skapte ikke ufortjent stor medieoppmerksomhet både i aviser, på nett og hos NRK og TV2.

Jobber med ny aksjon

Roy Samuelsen, Kenneth Pettersen og Hilde Flobergseter bekrefter at det jobbes på spreng med å følge opp den storstilte aksjonen – på Løvebakken, ved Stortinget.

– Som en del nok har fått med seg, er planen å chartre et fly – og reise Andenes-Oslo med retur samme kveld.

– Vi tenker dette er viktig for at flest mulig skal ha tid og mulighet til å delta. Vi ønsker å holde markeringa i Oslo i forbindelse med høringsrunden på Stortinget angående forslaget til ny langtidsplan for Forsvaret. Det er imidlertid vanskelig å få tak i charterfly på det tidspunktet, så dette er ikke helt i boks enda, sier de tre.

– Det er andre involverte som jobber med å gi markeringa en form og et innhold som vil skape medieoppmerksomhet på en positiv måte for saken – slik vi lyktes med i første runde. For å lykkes med aksjonen er vi imidlertid avhengig av sponsorer, sier de tre.

– Vi håper lokale bedrifter og enkeltpersoner ser verdien i en slik markering, og at flest mulig vil bidra til å gjøre dette mulig. Får vi inn sponsorer, kan kostnadene for dem som deltar reduseres mest mulig.

– I Oslo-området vil vi også samle flest mulig utflyttede andværinger og andre som ser galskapen i forslaget om å legge ned basen her, for å bygge opp de samme fasilitetene på Evenes, sier Roy, Hilde og Kenneth.

– Svært viktig

En tidligere rikspolitiker VOL og Andøyposten har snakket med, sier dette er svært viktig.

– Det gjøres i de fleste saker en god jobb på Stortinget. Men i saker som dette er det skremmende hvor liten detaljkunnskapen ofte er. Mange av stortingspolitikerne har ikke peiling på hva dette dreier seg om i det hele tatt. Svært, svært få har satt seg inn i saken, og enda færre har god kunnskap rundt de forhold man i Andøy har satt på dagsorden når det gjelder Andøya versus Evenes som base for MPA-flyene.

– Derfor er den jobben som gjøres med aksjoner som dette alfa og omega. Det er med på å sette dagsorden. Man ser at den argumentasjonsrekka regjeringen har bygget opp for å vise at det de har foreslått begynner å slå sprekker. Jeg tipper at innad i Forsvarsdepartementet og regjeringa er man temmelig forbannet på PricewaterhouseCoopers som har gjort en så slett jobb. At det er gjort feil i milliardklassen er mer enn pinlig, sier vår kilde.