Barneboken til skotske Michelle Sloan er nå ferdigtrykket, og klar til utgivelse 24. august.

Som Andøyposten tidligere har skrevet ble Sloan inspirert av Sander Pettersens konspirasjonsteori i forhold til hvordan den tyske kommandanten på radarstasjonen på Andøya ventet med å varsle jagerflybasen på Bardufoss om at engelske bombefly var på vei for å bombe det tyske krigsskipet Tirpitz som ble senket under 2. verdenskrig. Denne teorien som det ikke finnes bevis for, så Sloan Pettersen fortelle i filmen «The dampbusters great escape», som ble vist på den engelske TV-kanalen Channel 4.

Gutter i skyene

På forsiden av boken »The revenge of Tirpitz» som foreløpig ikke er oversatt til norsk, er det avbildet to gutter i skyene over et skip som skal være Tirpitz og et fly som skal være det engelske bombeflyet.

– Den lyse gutten heter Erik og er norsk fra ei fiktiv bygd ved en fjord i nærheten av Tromsø med god utsikt til sprengningen av Tirpitz. Den andre gutten er Finn fra Lerwick på Shetland som i min fantasibok er oldebarnet til den tyske kommandanten på Andenes, forklarer Sloan.

Forestiller ikke Sander

Sloan presiserer at Erik på ingen måte skal forestille Sander Pettersen.

– Jeg lånte ideen om en ung gutt som jobbet for den tyske kommandanten i hovedkvarteret i bunkerne for den tyske radarstasjonen på Andenes, slik Pettersen gjorde, men her stopper likhetene. Det meste i boken min er fri fantasi, forklarer Sloan.

Boka er skrevet i tidsskifter med handling fra Norge 1944, Shetland i 2014 og til slutt Norge 2014. Boka beskriver hvordan Erik og kameraten Magnus hjelper den tyske kommandanten på radarstasjonen med å vente med å gi beskjed om at de engelske bombeflyene er på vei.

Det beskrives hvordan de i forkant lusker rundt foran de tyske bunkerne lokalisert i nærheten av det som nå er Andøya lufthavn, og hvordan en relasjon med tyskeren oppstår.

Shetlandsbussen

Vi får høre om hvordan faren til Erik hjelper tyskeren på flukt i sin fiskebåt for å nå «Shetlandsbussen» og rømme over til Shetland. Shetlandsbussen var navnet på en norsk marineavdeling som under den andre verdenskrigen organiserte trafikk med båter mellom Scalloway på Shetland og vestkysten av Norge.

I boka åpner den norske statsministeren et museum i Scalloway på Shetland i 2014 til minne om denne farefulle og modige trafikken, og i den forbindelse er krigsveteraner invitert.

En mann på noen og nitti år i rullestol er en av disse, og når TV-kameraet sveiver over ham som heter Olde, kjenner en gammel norsk nazist som heter Kristoffer ham igjen fra 70 år tidligere. Kristoffer bor fortsatt i bygda i nærheten av Tromsø, og visste hvordan Erik hadde hjulpet Olde med sabotasjen som senket Tirpitz.

Trusselbrev

Kristoffer som nå leder nazistorganisasjonen «Varulvene», er fortsatt besatt av ønsket om hevne Tirpitz. Han begynner nå å sende trusselbrev til Olde som bor i Lerwick på Shetland. Olde forstår at det er på tide med en «gjenforening» i bygda i nærheten av Tromsø der begivenhetene fant sted i 2014.

Han trenger å gjøre opp med fortiden. Ved hjelp av oldebarnet sitt Finn, legger han ut på en båttur på samme rute som han tok den gangen i 1944. Det blir dramatikk av beste sort, da de gamle fiendene etter hvert møtes.

Vil møte Sander

– Jeg jobber med å få boken oversatt til norsk, og planlegger en tur til Norge i september/oktober. Da håper jeg også på å treffe Sander Pettersen som har inspirert meg, avslutter Sloan.

foto
FORFATTER: Skotske Michelle Sloan har skrevet barnebok om dramaet rundt senkningen av det tyske krigsskipet Tirpitz. (Pressefoto)