Det har ikke vært all verden til sommervær i år. Men for bøndene har det vært gode forhold, i hvert fall for fôrproduksjon.

– Det er mer gress i år enn i fjor, og det er tidligere. Men regnet skaper litt problemer for produksjon av høyballer. Det har ikke regnet mye, men det har vært en del yr og fukt i lufta, sier Knut Johnny Enoksen på Å.

Der begynner man å nærme seg slutten på slåtta.

– Tidligere

– Det er tidligere i år enn i fjor. Da begynte vi å slå 12. juli og i år er vi nesten ferdig, sier Enoksen, som skal satser på andreslått på noen av jordene.

Han sier noen får varme dager i månedsskiftet juni/juli sørget for at gressveksten skjøt fart. 27. juni ble det målt 22,1 grader ved flyplassen på Andenes og 2. juli var det 20,1 grader.

– 100 baller mer

At det har vært god gressvekst bekreftes av Geir Johnny Johansen.

– Det er mye fôr, og jeg tror det er slik for alle bøndene i Andøy, ut fra det jeg hører. Regnet har gjort at det har tatt litt lengre tid i år, så vi ligger litt etter skjema, men jeg regner med å være ferdig i løpet av denne uka, sier Johansen, som nå har rundt 900 sauer ute på beite i marka.

Ingen andreslått

– Jeg får nok fôr på førsteslåtten, så her slår vi bare en gang. I stedet slipper vi sauene ut på jordene på høstbeite, sier Johansen, som regner med å få over 600 høyballer på plass når slåtta er over.

– I fjor fikk vi 540 baller og i år blir det godt over 600. Kanskje blir det 100 høyballer mer enn i fjor, sier Johansen.