Selskapet Beisfjord Sementvarefabrikk AS har inngått avtale om overdragelse av sitt eierskap i Sortland Sementvarefabrikk AS til selskapet Iparsell AS. Med på kjøpet får Iparsell den egentlige grunnen til at de legger flere millioner kroner på bordet:

- Vi kjøper selskapet, men potensialet i eiendommen er det interessante, sier Oddbjørn Toften, styreleder i Iparsell AS.

Toften representerer eierinteressene til det sortlandsbaserte Bulldozer Maskinlag Entreprenør AS og Se Gruppen AS. Med på eiersiden er også eiendomsinvestor Rune Steiro gjennom Rune Steiro AS. De tre eier én tredjedel hver.

Ny bydel

Eiendommen er mandelen i grøten for investorene. Kontorbygget og industribygningen er til sammen på 1.000 kvadratmeter. Dersom det godtas utfylling på det grunne "støvelhavet" ved tomta, er potensialet langt høyere.

- Vi anslår at 30 mål er tilgjengelig for boligbygging. Vi snakker om Sortlands nye bydel, sier Toften til VOL.

Skal bydelsdrømmen bli til virkelighet må flere dominobrikker falle. Først må den pågående byplanen vedtas. I den ligger det foreslått å endre bruken av tomta fra næring og industri til næring og bolig. Samtidig åpnes det opp for å fylle steinmasser ut i havet.

Den andre brikken er utviklinga av selve byen. Uten positiv utvikling i Blåbyen, vil det ikke være marked for å bygge ut noe i den skalaen som de nye eierne ønsker.

- Vi er avhengige av befolkningsutvikling og at næringslivet utvikles i regionen og på Sortland. Spørsmålet er om vi de kommende ti årene blir en vekstregion eller en nedgangsregion. Vi tror på vekst, noe som reglekteres i det kjøpet som nå er gjort, utdyper Toften.

Oppkjøpet av sementfabrikken skal være betalt i løpet av høsten.

Fra 1. september vil Sortland Sementvarefabrikk AS legge ned sin salgs- og produksjonsvirksomhet på Sortland. Selskapets navn og formål vil etter dette tidspunktet endres.

Leier ut

Iparsell har foreløpig ikke leietakere klare til kontor- og lagerbygget, men Toften regner med det vil komme interessenter.

- Foreløpig har vi ingen leietakere klare. Det er verdt å nevne at tomta har svært gode lagringsmuligheter ute, sier Toften.

Leietakeren som kommer inn vil få en begrenset leieavtale i tid.

- Om ti år skal alt dette være boligområde, sier Toften.