- Da sa det pang

Etter å ha jobbet med psykisk utviklingshemmede i mange år sa det pang for Ann Christin Rusten fra Hedmark da hun oppdaget Norsk Akademi for Dekorasjonsmaling på Andenes.

  Foto: fix-ferdig.no

  Foto: fix-ferdig.no

  Foto: fix-ferdig.no

Nyheter

Ann Christin Rusten ville gjøre noe annet etter å ha jobbet med psykisk utviklingshemmede i lang tid. Men hun visste ikke helt hva hun ville gjøre.

- Jeg må understreke at jeg trives med å jobbe med mennesker. Men det vokste frem en lyst til å gjøre noe annet. En dag satt jeg tilfeldigvis å surfet på nettet da jeg kom over dekorasjonsmaleskolen på Andenes. Da sa det pang og jeg visste at dette skal jeg gjøre, sier Ann Christin Rusten til Vesterålen Online.

Rusten er fra Tynset nord i Hedmark fylke. Det var ikke helt enkelt å omstille seg på at skolen lå så langt nord.

- Å nei, tenkte jeg da jeg fant ut hvor skolen lå. Jeg hadde mer siktet meg inn å dra sørover og helst til varmere steder. I alle fall ikke lengre nord, sier Rusten til VOL.

- Hvordan var det å gå fra å jobbe med mennesker til å jobbe med hendene?

- Det var en omstilling, men når det er noe man ønsker å gjøre så tror jeg det går bra. Jeg hadde ikke noe erfaring annet enn at jeg hadde malt litt fra før og er glad i det dekorative, interiør, maling og slike ting. I ungdomsårene hadde jeg dilla på campingvogner. Jeg drev og tegnet og innredet og hadde det artig med hvordan man kunne få gode løsninger på få kvadrat. Men noe mer erfaring enn det har jeg ikke, så det var godt å få komme seg på skolen. Spesielt med de flinke lærerne vi hadde i Lars og Marie Ruud, sier Rusten.

- Du flytter fra et etablert liv til et ukjent sted. Begynner på skole og etablerer egen bedrift etterpå. Hvilke tilbakemelding får du av folk?

- Folk er nysgjerrige. Men dette er såpass nystartet at det er ikke så mange som vet om meg ennå. Det er heller ikke alle som vet hva jeg driver med. Når folk hører dekorasjonsmaling, så ser de for seg rosemaling og slike ting. Men det jeg driver med er noe annet. Jeg maler på møbler, vekker, gulv, tak og mange andre ting, sier Rusten.

Hun liker miljøaspektet ved å ta vare på gamle ting å gjøre dem nye.

- Alt det går an å male på, kan jeg gjøre noe med. Det er utrolig spennende og det gir så mange muligheter. Det er mange som har gitt meg tilbakemelding på arbeidet jeg har gjort for dem. De liker at de får noe unikt og eget som ikke tusenvis av andre også har, sier Rusten.

En av teknikkene Rusten benytter seg av er å male med øl og tørrpigment. Med klarlakk utenpå blir resultatet skinnende marmor.

- Det er utrolig hva som kan gjøre med en gammel vegg, mur eller søyle, sier Rusten som blant annet har freshet opp tre Nordlandia hotell, Øksnes Leirsted, Skretting og Alsvåg kirke. I tillegg har hun pusset opp mange kjøkkeninnredning og andre rom i leiligheter og boliger til privatpersoner.

- Du er ikke herfra, men har valgt å etablere deg her med egen bedrift. Hvor lenge ser du for deg å bli i Vesterålen?

- Det vet jeg ikke, men det blir i alle fall en stund til. Jeg har en datter som går på skole her og hun har sagt at hun ikke vil flytte. Det er vanskelig å se for langt fremover, men jeg trives med det jeg gjør nå, avslutter Ann Christin Rusten.