Stian styrer skuta

Stian Reinholdtsen er ny daglig leder i teknologibedriften Cerpus i Alsvåg.

  Foto: Knut Ivar Aarstein

  Foto: Knut Ivar Aarstein

Nyheter

Stian Reiholdtsen (37) kommer fra jobb i Vesterålen Fiskeripark, og jobbet før den tid seks år i Nordlandsbanken, og like lenge i Sparebanken Nord-Norge.

- Jeg er nok bygd slik at jeg er spesielt opptatt av orden og klare linjer. Det gjør at tidligere daglig leder og gründer Tommy Nordeng nå får lov til å drive det utviklingsarbeidet som kan dra Cerpus fremover, sier Reinholdtsen til VOL.

Sammen med Nordeng var Jarle Ragnar Meløy på reise da VOL stakk innom på besøk i Alsvåg før helgen. Stian Reinholdtsen tok hjertelig imot, sammen med systemutviklerne Geir Stranda og Tom Arild Næss, designutvikler Merete K. Lassesen og regnskapsansvarlig Kristin J. Nordeng.

- Det som nærmest sluker Cerpus for tiden er prosjektet Nasjonal digital læringsarena, NDLA. Dette er et fellesinitiativ fra fylkeskommunene, et ønske om å etablere fritt tilgjengelige læringsverk – digitalt, for den videregående skolen. Vi har kontrakt med NDLA som teknisk rådgiver og webredaktør, sier Stian Reinholdtsen.

- Og dette skjer fra Alsvåg, av alle steder?

- Ja, verden er på en måte blitt flat. Avstanden mellom oss og samarbeidspartnerne er tastetrykk og museklikk unna. Vi har overhodet ikke behov for nødvendigvis å befinne oss i Tromsø eller Oslo for å gjøre prosjekter som dette, sier Cerpus-sjefen.

Et annet Cerpus-prosjekt har fått navnet Teria, og har som mål å utvikle innhold i begrepet “fri læringsteknologi”, der fri programvare, åpne standarder, og det Cerpus-miljøet kaller tjenestearkitektur er de teknologiske virkemidlene. Prosjektet støttes av Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Cerpus har også utviklet et verktøy kalt Brain bank learning, et pedagogisk verktøy for begrepslæring og utvikling av læringsstrategier i et livslangt og livsvidt perspektiv.

Pedagogiske plattformer og utvikling er åpenbart et hjertebarn for øksnesbedriften, som er en av 21 suksessbedrifter som blant annet også er portrettert i en bokutgivelse som beskriver historien til virksomheter og innovative næringsmiljøer i Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Cerpus er øvrig en forkortelse for cerebellum og hippocampus, to områder i hjernen som har sentrale funksjoner i læring og hukommelse. Den lille bedriften har gått med overskudd helt siden etableringen i 2002.