25 år med NM

I helga er det vinter-NM i stående fuglehund på Andøya. En som er ekstra spent på årets mesterskap er prøveleder Mikal Stenhaug fra Harstad. Han var med på å få det første mesterskapet lagt til Vesterålen for 25 år siden.
Nyheter

Det er Harstad og Vesterålen Fuglehundklubb som står som arrangør av dette 25 vinter-NM for stående fuglehund. Dette er det største og mest betydningsfulle arrangementet som klubben står for hvert år. I år er det 600 hunder med deres 280 eiere som stiller i NM.

Lang erfaring

De fleste av de 25 årene det har vært arrangert vinter-NM, har Andøy vært åstedet. Da har landets beste fuglehunder med sine eiere møttes for å vise sin dyktighet som jakthunderunder vinterlige forhold.

Mikal Stenhaug (68) fra Harstad har lang erfaring fra hundesporten og var en av dem som var med å kjempe for å få til et vinter-NM i Nord-Norge. Han var med i dette mesterskapet da det for første gang ble arrangert for 25 år siden. Også da hadde han rollen som prøveleder. I løpet av disse årene har han også vært aktiv deltaker og dommer. Som prøveleder har han det øverste ansvaret for den tekniske delen av arrangementet.

- Det er klart at det at jeg ble forespurte om å være prøveleder, ser jeg på som en ære og en tillitserklæring. At jeg er blitt spurte om å ta denne oppgaven, tror jeg har med at jeg har lang erfaring både med arrangementet og kjennskap til hundeporten generelt, sier Stenhaug.

Andøya perfekt for NM

De første årene var det Sortland som var base for mesterskapet. Etter hvert fant man ut at Andøy hadde det beste terrenget for å arrangere vinter-NM i stående fuglehund.

Det har vært sterke krefter fra den sørlige delen av landet som har ønsket å flytte mesterskapet sørover. Men her har Harstad og Vesterålen Fuglehund kjempet en hard kamp for å beholde det i Andøy og Vesterålen. Stenhaug tror at debatten og stedsvalg for dette NM er langt død. Deltakerne har innsett at dette er det perfekte stedet for et slikt mesterskap.

- Vi har fått mye ros for måten vi har avviklet vinter-NM på. Vi er en stabil gjeng i klubben som har vært aktiv og sørget for at det skal være lite å sette fingeren på ved dette arrangementet. Vi har blant annet jobbet mye med grunneiere i Andøy for å få tillatelse til å bruke terrenget som vi har behov for når alle hundene med sine eiere skal ut i marka og vise sine ferdigheter.

Har hevet kvaliteten

Stenhaug var den første prøvelederen i dette mesterskapet og har hatt denne rollen hele sju ganger. Han innrømmer gjerne at det er litt spesielt å skulle få være prøveleder i år som de feirer sitt 25-årsjubileum. Været er den største utfordringen. Etter som dette er en aktivitet som foregår utendørs, kan være avgjørende for utfallet i et slikt mesterskap.

- Været kan vi ikke styre. Men det jeg kan love er at vi skal gjøre det som står i vår makt for at dette skal bli nok et godt NM. Vi er en god stab som fungerer godt sammen og vi vet hva som skal til for at våre gjester skal bli fornøyd med oss som vertskap på Andøya.

Årets prøveleder mener at etter at man kom i gang med vinter-NM i Nord-Norge, har de også klart å heve kvaliteten på hundesporten i landsdelen. Nå gleder han og resten av gjengen i hundeklubben seg til å stå som arrangør for det 25 vinter-NM i stående fuglehund.