Krise i sør uten åpning i nord

Åpning av Vesterålen og Lofoten hevdes helt nødvendig for å forhindre krasjlanding for norsk oljeindustri.
Nyheter

Organisasjonen Lederne la før helgen frem en rapport fra rådgivningsselskapet Econ som konkluderer med at petroleumsindustrien har nådd toppen og at hele 35 000 arbeidsplasser kan gå tapt.

Forbundsleder Jan Olav Brekke sa til Aftenposten at en utbygging av nordområdene vil være helt nødvendig for å forhindre en kræsjlanding for norsk petroleumsindustri. Uten utsiktene til utvinning av ressursene i nordområdene kan tusenvis av norske arbeidsplasser bli nedlagt, staten vil miste enorme inntekter og velferdsordningene våre vil komme under press.

I en uttalelse til VOL peker Gry Falch-Olsen i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja på at det videre hevdes at industrien i blant annet Hordaland, Nordvestlandet og Stavanger-regionen er avhengig av åpning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Uten åpning frykter Lederne at det vil få store konsekvenser for sysselsettingen i industrien i disse områdene. Rapporten slår dermed bein under oljenæringa og enkelte lokalpolitikeres propaganda om lokale ringvirkninger i form av uttallige nye arbeidsplasser. Igjen får vi bekreftet at motivene for å åpne områdene ikke nødvendigvis er det som kommuniseres. Prosessen rundt åpning av Goliat-feltet i Finnmark er et skrekkeksempel på hvordan lokalpolitikere ble lurt til å tro på oljeindustriens løfter om store lokale ringvirkninger, -som aldri ble realisert, hevder Gry Falch-Olsen.

- Oljeindustrien fungerer som en brems for omstilling og kan måtte stå til ansvar for stor nedgang i norsk næringsliv. Politikerne må gi tydelige signaler om at omstilling av næringslivet er nødvendig gjennom å sette grenser for oljeindustrien. Og den grensa går i denne runden ved å si nei til åpning av Nordland VI, VII og TromsII, mener Falch-Olsen.