Flyt(t)ende husdrøm

Les om Ola Henriksens husdrøm. Og om det som kan bli et industrieventyr.

  Foto: Knut Ivar Aarstein

  Foto: Knut Ivar Aarstein

  Foto: Knut Ivar Aarstein

  Foto: Knut Ivar Aarstein

  Foto: Knut Ivar Aarstein

  Foto: Knut Ivar Aarstein

Utrolig hus

Se alle bildene fra innsiden og rundt Ola Henriksens hus.

Nyheter

Ola Henriksen mener at vi i Norge ikke akkurat er førende hva gjelder innovasjonsutvikling. Den anklagen kan ikke rettes mot Henriksen selv. Han kom nylig flyt(t)ende til Melbu – i et helt spesielt hus. Sjekk bildegalleriet:

- Jeg og kona mi bodde i en ti års periode i Tyskland før vi vendte hjem til Vesterålen igjen. Akkurat som for mange andre hadde vi en drøm om å bo på havet. Dermed lette vi opp hver en ferge som var annonsert for salg. Det var alltid noen ”skjær i sjøen”. Det stinket olje, vegger var plassert helt feil i forhold til våre behov, og mange av objektene fremstod som uoverkommelige hva gjaldt arbeidsmengde, forklarer Henriksen.

Ga ikke opp

Det ble for mange kompromisser. Samtidig villa Ola Henriksen ikke på noen måte gi opp husbåtdrømmen. Han tenkte på å bygge både i betong og tre, men fant ut at vekten ville bli for stor.

- Jeg kontaktet Christoph Segelitz i Tyskland som hadde kunnskap om materialet som er brukt i huset. Vi startet å jobbe med samme ideen fra hvert vårt ståsted og hjørne av verden. Vi bestemte oss tidlig for å legge vårt arbeid i en felles organisasjon og fortsette utviklingen sammen, forklarer Henriksen. Firmaet heter Trema Company Group, og Seglitz har nå flyttet til Stokmarknes for å utvikle samarbeidet. Ola trekker flere ganger under samtalen frem kona Mechthild Henriksen som svært sentral i planleggingen og utformingen av det ferdige husprosjektet.

Felles idé og firma

Christoph Seglitz er ortopediingeniør, mens Ola Henriksen har bakgrunn fra trevare, byggfag, undervisning og internasjonal markedsføring. Materialet som er brukt i byggingen har da også internasjonalt potensial så det holder, hevder Henriksen overfor VOL.

- Vi har en rekke store kontrakter som ligger og venter. Nå håper jeg det finnes investorer som også ser mulighetene. Huset er bygd av komposittplater. De er glassfiberarmerte, og har en kjerne av ”bikubemateriale”. Det betyr at den er lett av vekt, og at den samtidig er sterk og isolerer godt. Sjekk bildegalleri:

Energivennlig hus

- Hva veier huset – og grunnmuren det flyter på?

- Bygningen er på elleve og et halvt tonn, uten vinduer. Vinduene og dørene veier til sammen fem og et halvt tonn. Så kommer piano og innbo i tillegg. Den i sammenhengen lette vekten gjør at en mobilkran enkelt kan løfte huset på land for eventuelle reparasjoner, smiler huseieren.

- Det er ingen fare for at det kan begynne å piple vann inn i ”kjelleren”?

- Nei, det er det absolutt ikke. Nå er det riktig nok noen områder i tak og vegger som ikke er helt tette enda, men det ordner vi enkelt. Materialene er døde, og det vil således ikke råtne noe. Huset skal sparkles både utvendig og inne, så det vil fremstå annerledes enn hvordan du ser det i dag.

Ikke noe vindfang

- Andre forhold dere har måttet være oppmerksomme på?

- Ja, vi har hatt god hjelp fra arkitekt Anna Einarsen i Bø, og hun hjalp oss blant annet å tenke ut hvordan vi skulle utforme huset for at det ikke skulle fange for mye vind. Så langt ser det ut til at vi har lyktes veldig godt med det.

- Hvordan blir det med fyringsutgifter sammenliknet med et vanlig hus?

- Det blir veldig lavt. Huset isolerer godt, og vi merket under byggingen at kun en liten varmeovn holdt temperaturen oppe. Overraskelsen var større rundt 17. mai da det viste seg at huset heller ikke slapp inn så mye varme. I og med at det er så pass tett, må vi imidlertid passe på å ventilere godt.

Spår industrivekst

At det ble Melbu som ble hjemmehavna for ”Måken Jonathan” som skipet heter er ikke tilfeldig. Ola Henriksen beskriver samfunnet syd på Hadseløya som varmt, inkluderende og trygt for seg, kona Metchild og tvillingene Lotte og Lasse (13).

Overfor VOL legger ikke Ola Henriksen skjul på at han ser for seg fremveksten av ny industri på tettstedet.

- Som sagt så har vi store kontrakter liggende. Nå ønsker vi å få satt opp en produksjonsenhet for å lage platene i større omfang. At platene våre har bredt bruksområde er helt sikkert. Vi har solgt stoffet som rør til å isolere oljerør i Kasakhstan. Med temperaturer ned mot 40 minusgrader måtte man varme opp oljen for å få den til å flyte. Jeg forestiller meg materialet brukt til hus i jordskjelv-farlige områder. En slik bygning vil ikke falle sammen ved rystelser.

Oljebransjen er interessert

- Vi har også kontakt med oljebransjen for eventuelt å se på mulighetene til å bruke platene i boenheter på plattformene. Stoffet er ekstremt varmebestandig – og rimelig. Det løser mange av de utfordringene som finnes i byggebransjen med hensyn til materialvalg. Faktorer som styrke, brannfare og vekt kan være vanskelig å kombinere. Det klarer platene våre, hevder Henriksen.

- Hva er budsjettet på huset ditt her?

- Uten å være helt konkret regner vi en kvadratmeterpris på rundt 15.000 kroner. Materialkostnadene er gunstige. Og her har vi ikke brukt penger på verken spiker eller tomt.

Lokal innovasjon

- Det er ingen kommunale myndigheter som har gjort seg vanskelige?

- Nei, jeg har ikke hørt noe. Nå tror jeg jo Hadsel kommune setter pris på innovasjon. Norge ligger på 29. plass i Europa. Et prosjekt som dette er kanskje foreløpig for sært til eksempelvis Innovasjon Norge vil se på det, tror Ola Henriksen.

Foran Norge, som selvsagt ligger langt bak snittet i EU hva gjelder innovasjon, ligger blant andre Estland, Tsjekkia, Slovakia og Kypros. Det ifølge NHO.

- Bankene har ikke vært så hjelpsomme, og det skjønner jeg. Hus er tilknyttet gårds- og bruksnummer, og det finnes naturlig nok ikke her på sjøen. Dette er ny områder å bevege seg juridisk på, og jeg skjønner at det så langt er vanskelig.

På slutten av besøket drister journalisten seg ned i ”kjelleren” på huset. Grunnflaten er 233 kvadratmeter, og huset er i to etasjer. ”Krypkjelleren” består av en rekke celler. Takhøyden er på svært beskjedne 130 centimeter. Men bod- og lagringsplass overgår det normale huseiere kan drømme om. Og materialet slipper inn lys.

- Jeg så blitzen din gjennom stuegulvet, smiler Ola Henriksen.

Sjekk bildegalleriet: