Nordnorsk mester fra Sortland

Simon Aronsen fra Sortland ble kåret til nordnorsk mester i lærlingkonkurransen under Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse (NNBA) i Tromsø i helga.
Nyheter

Simon, som også er elev ved NESO;s lærlingeskole, konkurrerte mot Stian Ophaug fra Bjørn Bygg om å bli beste lærling i betongfaget.

Konkurransen foregikk på messeområdet med et aktivt og lydhørt publikum til stede, noe som ikke så ut til å plage konsentrerte deltakere nevneverdig. Kandidatene stilte med heiagjenger fra sine respektive bedrifter, som også sørget for å påskjønne sine ”helter” med rause premier. Hovedpremien fikk Simon under Festmiddagen på Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse lørdag kveld.

Oppgaven var en praktisk retta teoretisk prøve, der de skulle krysse av for riktig svaralternativ, og den med flest riktige svar på ti faglige spørsmål ble utropt til vinner. Prøven var laget slik at erfaring fra praktisk arbeid kom godt med.

Den nybakte nordnorske mesteren med lærekontrakt i Sortland Entreprenør går videre til NM for lærlinger. Med seg får han lærling Torfinn Motrøen i Storegga Entreprenør, som beseiret Thomas Johansen i Hadsel Bygg og Vedlikehold i en tett og spennende konkurranse i tømrerfaget. Også Torfinn går videre til NM for lærlinger.

Men i denne konkurransen er det egentlig bare vinnere, oppsummerte daværende styreleder Bjørn Stokvik i Nordnorske Entreprenørers Service-Organisasjon (NESO) konkurransen lørdag formiddag.

- For alle kandidatene har vist solide kunnskaper og det lover godt for rekrutteringen av fagarbeidere i nord, som det er stor mangel på. Og dessuten er alle fire kandidatene allerede fylkesvinnere i utgangspunktet før selve landsdelsfinalen, sa Stokvik. Nettopp rekruttering til byggfagene er målet for NESO med lærlingkonkurransen.

I forkant hadde medlemsbedriftene i NESO nominert deltakere til konkurransen, mens styret i NESO har kåret de fire fylkesvinnerne som sto igjen i landsdelsfinalen på bakgrunn av en teoretisk prøve.

For NESO er dette en av flere måter å bidra til å øke motivasjonen blant ungdom for å ta fatt på en fagarbeiderutdanning, sier kompetanseleder Jack Johnsen i NESO. Bransjeorganisasjonen har også etablert et alternativt utdanningsløp for byggfag i samarbeid med Nordland fylkeskommune.

Finalistene har underveis i konkurransen demonstrert både faglige ferdigheter og gode personlige egenskaper. De er alle i alderen 16-22 år og alle har inngått lærekontrakter.