Fergetrøbbelsesongen i gang igjen

På sambandet Melbu-Fiskebøl er man klare for en ny sesong med kapasitetsproblemer. Årsaken er en båt som ikke passer trafikkbildet, og det setter passasjerene svært liten pris på.

  Foto: Helge Morten Steffenakk

MF Sigrid

Antall passasjerer: 299
Antall biler: 70 (22 på hengedekk)
Lengde: 69,2 m
Bredde: 13,7 m
Fart: 13 knop
Restaurant: Ja
Frihøyde: 5,00 m
Max akseltrykk: 15 tonn

Nyheter

Drosjesjåfør i Hadsel Taxi, Jeanette Milde var en av de seks som halv elleve i formiddag ble stående igjen på Fiskebøl-sida. Hun hadde vært på over med en passasjer fra Stokmarknes, og på tur tilbake ble hun og fem andre biler stående igjen.Omkvedet i køen var sterk irritasjon over at ferga ”Sigrid” har 22 plasser ekstra tilgjengelig dersom hengedekket tas i bruk. Med dette dekket har båten plass til hele 70 personbiler, men når dette ikke brukes er kapasiteten redusert til 48.- Det er jo veldig irriterende. Hadde de kunne brukt hengedekket på denne båten ville det vært nok, da ville alle som regel kommet med.

Hun mener situasjonen på Melbu – Fiskebøl fører til tap for både enkeltmennesker og regionen som helhet.

- Dette burde de gjøre noe med. Og i hvert fall informere ordentlig om hvor mange biler ferga har kapasitet for så lenge det ekstra dekket ikke kan brukes.Kaptein Bent Kristensen forklarer den manglende bruken av hengedekket med at det rett og slett er båten ikke passer med trafikken den er satt til å betjene.

- Mens MF ”Møysalen” var så bred at vi kunne laste to rader kjøretøyer på siden av hengedekket var det mye lettere for oss å laste korrekt. På MF ”Sigrid” har vi bare en rad ved siden av dekket, og når alle tungbilene havner her, sier det seg selv at det blir vanskelig. I tillegg er dekket for lavt til at bobiler og campingvogner kan stå under det. Så realitetene blir at om vi tar hengedekket i bruk blir det mindre, og ikke mer kapasitet på båten, forklarer Kristensen.Han skjønner veldig godt at passasjerene blir irriterte.

- Vi hadde det samme problemet i fjor, og jeg skjønner jo hvorfor folk reagerer på dette. Men vi må bare erkjenne realiteten – at dette dekket ikke er egnet til den trafikken på dette sambandet. Det ville fungert ideelt hvis vi kun fraktet personbiler, men det er ikke slik trafikkbildet er her, sier Kristensen.- Og dette får dere som jobber på båten en del utrivelige tilbakemeldinger på?

- Ja, de stakkars bilettørene og matrosene får en del urettmessig kjeft. De prøver jo bare å gjøre det beste ut av situasjonen, men jeg har selvsagt forståelse for at folk som blir stående igjen mens hengedekker oppe, er frustrerte.

- Turistene tar det for så vidt fint, det er lokalbefolkningen som er sintest, sier Kristensen.Samtidig erkjenner kapteinen at det er nå problemene for alvor begynner.

- Det er nå feriene begynner rundt omkring.