Blåbyens flaggskip

Kystvakta sparte navnet på heimehavna til den siste båten i flåtefornyelsen. KV ”Sortland” blir utvilsomt en av Kystvaktas aller fremste ressurser. Se bildegalleri
KV "Sortland"
  Lengde: 93,2 m Bredde over broving: 18,5 m Høyde fra skorstein til vannlinje: 18 m Høyde fra mastetopp til vannlinje: 29 m Bruttotonnasje: 4025 t Fart, kun gasselektrisk: 15,5 kn Fart, kun diesel: 18,0 kn Kombinasjon diesel og gasselektrisk: 20 kn Total motoreffekt: 6.500 kw (8.840 hk)
Nyheter

Se flere bilder av KV "Sortland" i vårt bildegalleri

Større enn ”KV Harstad”, og mindre enn KV ”Svalbard” inntar kystvaktas siste fartøy plassen som flåtens nest største. Over de allerede nevnte båtene er det bare de nye fregattene som er større. KV ”Sortland” sine tørre tall er 93,2 meters lengde og 18,5 meters bredde over brovingen.

Leveransen av KV ”Sortland” markerer også slutten på den siste generasjonsfornyelsen i Kystvakta, og byen ved sundet kan i så måte være stolt over å ha fått satt punktum for en svært hektisk investeringsperiode i etaten.

- Med KV ”Barentshav”, KV ”Bergen” og nå KV ”Sortland” er Barentshav-klassen komplett med tre fartøyer, det samme er utskiftingen av fartøyer, slår kystvaktsjef Lars Kjøren fast.

Perioden med innleie av gamle, ombygde fiske- og slepebåter er dermed over. Kystvaktflåten består nå utelukkende av fartøyer som er bygget helt spesielt for de oppgavene de skal gjennomføre. Men den 14 båter store flåten er fortsatt en ganske så sivil.

I tillegg til de tre båtene i Nordkapp-klassen, er det bare KV ”Svalbard” og KV ”Harstad” som er eiet av staten, og bygget etter militære spesifikasjoner. De øvrige båtene er leid inn fra private rederier.

Skipssjef Geir Rasmussen har vært med på byggingen av andre båter i samme klasse, og fulgte også byggingen av KV ”Sortland”. Når han begynner å fortelle om den siste båtens fortreffeligheter, er det maskinoppsett det først og fremst handler om.

- Her videreføres erfaringene vi har opparbeidet oss på gass- og dieselelektrisk drift på de tidligere båtene, og vi har her fått et fremdriftssystem veldig godt tilpasset den bruk vi i Kystvakta har, sier Rasmussen.

I tillegg til en stor diesel hovedmotor, har KV ”Sortland” 4 gassdrevne motorer som produserer strøm til båtens 3400 hestekrefters sterke elmotor.

- Vi kjører så mange aggregater som vi har bruk for, slik at vi hele tiden produserer det vi trenger til fremdrift. Som alternativ til å la den store hovedmotoren dure og gå hele tiden er dette et meget drivstoffbesparende oppsett, sier Rasmussen.

Han anslår at en båt som KV ”Sortland” som faktisk er større enn skipene i Nordkapp-klasssen bruker cirka halvparten av drivstoffet per døgn.

- Og erfaringene fra de øvrige gassdrevne båtene er at vi bruker gassdriften 80-90 prosent av tida, med kraftige reduksjoner i blant annet NOX-utslipp som resultat.

Se flere bilder av KV "Sortland" i vårt bildegalleri