Ministeren får stryk

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) dro fra Nordland tirsdag, trolig som den minst populære statsråden som har vært på besøk i fylket på lenge.
Nyheter

Hanne Bjurstrøm må nemlig fronte kuttet som rammer en lang rekke NAV-bedrifter i Nordland. Tirsdag var hun på besøk i Bodø for å møte blant annet 18 misfornøyde AP-ordførere. Det har helt siden nyheten om kuttene ble lagt frem i midten av januar vært en rekke sterke reaksjoner fra spesielt Nordland om hvordan dette vil kunne slå ut.

- Ikke til å leve med

Ifølge Avisa Nordland settes 83 ansatte på gata i attføringsbedriften Bodø industri. Fra Vesterålen er det i flere omganger i januar og frebruar meldt om svært tøffe kutt. Næringsråd Arve Knutsen sier til VOL at han mener statsråd Hanne Bjurstrøm ikke kan leve med situasjonen slik den nå er.

- Her i Bodø ser vi skrekkeksemplet, der 50 personer i arbeidstrening til ordinære bedrifter, klar for å komme ut i ordinært arbeid opplever at tilbudet kuttes. Dette skjer samtidig som man ikke har kommet opp med alternative tilbud. Det som i realiteten skjer, er at man setter en masse folk på gata. Disse vil snart møte på NAV, uten arbeid. Og dette rammer selvfølgelig de svakeste, folk med psykiske helseproblemer, folk med lavt selvbilde, lite utdanning, rusproblemer og sosiale vansker. Jeg synes ikke dette er til å leve med, sier Arve Knutsen.

Hadde ikke tid

Næringsråden reagerer også meget sterkt på at Hanne Bjurstrøm ikke tok seg tid til å møte på Bodø industri i går for å møte de som rammes av kuttene.

- Hun skulle om så heller avlyst møtet med meg, slik at hun kunne truffet disse menneskene, tordner næringsråden.

Da 1881 og Nortura la ned sine virksomheter på Sortland gikk næringsråden i samtaler med eierbedrifter og lokal politisk, og administrativ ledelse. Det samme vil Arve Knutsen gjøre i tilfelle kuttene opprettholdes for vekstbedriftene.

Tatt oppfølging

- Vi vil følge opp situasjonen meget tett, og kreve at NAV stiller med alternative tilbud. Her må det snarest følge en alternativ og realistisk plan. Det går ikke an å kutte på denne måten uten at det samtidig følges opp. Her har man tydeligvis sett seg blind på tallene, og glemt menneskene. Men faktum er at pengene som er ment spart på dette selvføgelig vil dukke opp i andre budsjetter, hevder Arve Knutsen.

- Så situasjonen er fastlåst? Du ser ikke mulighet for bevegelse?

Jeg kan ikke tro at kuttforslagene blir stående. Dette må ganske enkelt endres. Verken menneskene som rammes, bedriftene, Nordland fylkeskommune eller ministeren kan leve med forslaget som er skissert, konkluderer næringsråden.