Gavmild på 60-årsdagen

Modellskipbygger Arne Bahus så sitt eget jubileum som en passende anledning til å gi Hurtigrutemuseet en gave i hundretusenkronersklassen.

  Foto: Atle Nielsen, Vesteraalens Avis.

Det er tidig at Nordstjernen fortsatt er i rute.

Arne Bahus
Nyheter

- Jeg hadde ikke plass hjemme, og så ikke noe mer passende sted å ha modellen, forteller bergensmannen som på søndag ankom Stokmarknes - med Hurtigruten selvsagt - for å overrekke en 1,64 meter lang modell av MS Nordstjernen.

Unik gave

Daglig leder på museet, Tor Hovden, og nestleder i Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum, Tore Benjaminsen, sto klare på kaia med bil og henger for å ta imot modellen.

- Det er helt utrolig stort å få noe slikt inn i samlingen vår. Det er en verdifull gave av høy standard som vi gleder oss til å få satt skikkelig på plass i monter, sier Benjaminsen.

Hovden opplyser om hva man trolig hadde måttet bla opp for å kjøpe en liknende modell.

- Vi snakker nok over 100.000 kroner, hvis det i det hele tatt finnes slike til salgs, sier han.

Omlag 1.400 arbeidstimer

Skipsbyggeren selv forteller at det har gått mang en ettermiddag med til prosjektet.

- Omtrent 1.400 timer har jeg nok brukt, men noe av tiden har da blitt brukt til å gjøre modellen fjernstyrt - motoren er for øvrig fjernet nå. Modellen har vært her oppe tidligere på framvisning, men det var før museet ble etablert, forteller Bahus, som er en av omtrent 30 modellskipbyggere i klubben Bergen Skala Modellbåtklubb.

Flere av modellene som er utstilt på Hurtigrutemuseet er laget av folk fra denne klubben. Bahus' valg falt på det eneste hurtigruteskipet som ble bygget i 1956 som fremdeles er i drift. Søsterskipet MS Finnmarken vet vi alle hvor befinner seg.

- Hvorfor ble det akkurat Nordstjerna?

- Jeg har seilt i mange år for Det Bergenske Dampskibsselskab, og har alltid likt denne båten. Den er litt spesiell, også er det tidig (bergensk for hyggelig, red.anm.) at den fremdeles er i rute, sier Bahus.

Han fylte 60-år på samme dag som han overrakte modellskipet, og fikk til gjengjeld en bursdagspresang overrakt fra Hurtigrutemuseet.