- Døde av elde

Hvalen som ligger død i Vidbukta i Forfjorden døde høyst trolig av elde.
Nyheter

Fredag kveld meldte VOL om en død hval i fjæra i Vidbukta i Forfjorden. Etter å ha sett oppslaget i nettavisen kastet forskningsansvarlig ved Hvalsafari AS på Andenes Daniele Zanoni seg i bilen for å undersøke skrotten.

- Det er et hanndyr, et stort et, på 15,2 meter. Den har nok ligget fem - sju uker, og er mye ødelagt allerede. Vi har tatt en biopsiprøve, men jeg kan fastslå at dyret trolig er 60-65 år, og at den nok har dødd av aldring. På samme måte som hannhvalen kan bli opp mot åtti år, og 20 meter lang, så er dette unntak. Dette var en stor hval, og kan ha vært den samme som ble obeservert i Sortlandssundet. Vi fikk imidlertid aldri noe foto av den hvalen, så jeg vet ikke om det er samme dyret.

- Hva gjorde hvalen langt inne i fjorden?
- De gamle hvalene mister nok mye av orienteringsevnen etter som de blir gamle, og det er nok forklaringen på at den begynte å vandre, og til slutt havnet her inne. Vanligvis blir hannene 14-16 meter, og grunnen til at vi vet det er en hann er blant annet at hunner og unger befinner seg i tropiske strøk. Dessuten blåses dyrene opp av gass når de dør, og da kommer også penisen ut, så dermed er det enkelt å fastslå, sier forskeren.

Relaterte saker: