Trude Grønlund har siden første desember vært konstituertsom klinikksjef for rus og psykiatri i Nordlandssykehuset. Fredag orientertehun ordførere og administrasjon i Vesterålen om psykiatritilbudet i regionen. Dethar vært krisestemning i den psykiatriske delen av helsevesenet de sistemåneder.

Færre sykemeldinger

- Det har vært mange sykemeldinger blant ansatte siden ihøst. Det har vært en beklagelig situasjon. Problemene ser ut til å gå motslutten, sa Grønlund.

- Det er en omstilling som har pågått i psykiatrien overlang tid, som kommer etter statlige føringer. Vi snakker om en opptrappingsplanvedtatt av Stortinget. Det skal blant annet gi en likeverdig tjeneste ute idistriktene, og skal også handle om modernisering, sa Grønlund.

Bedre tjenester

- Vesterålen var tidlig ute, med sine distriktspsykiatriskesenter. DPS skal være lokalsykehus for rus og psykiatri. Disse skal være "hovedvei"inn og ut av psykisk helsevern. Sykehusene skal på sin side spisses for å taimot de mest spesialiserte tilstander. Alle DPS skal ha akutt og krisetjeneste.De skal ha åpent døgnkontinuerlig beredskap for akutt- og øyeblikkelig hjelp.

Mer hjelp hjemme

- Pasientene skal imidlertid i størst mulig grad behandleshjemme, eller i sitt lokalmiljø. Å bli fraktet til DPS - og kanskje videre tilsykehus bør unngås om man kan. Et ambulant akutt-team kan dra hjem tilpasienter, og det vil virke mye tryggere og bedre for pasienter enn å havne isykehuskorridorene som første tiltak, påpekte Grønlund.

- I Vesterålen er det nedsatt en lokal arbeidsgruppe medansvar for å etablere ambulant akutteam, øke poliklinisk virksomhet og økeandelen spesialister. Det arbeidet skal være ferdig innen første mars.

- Vi ønsker å vri behandling fra institusjonsbehandling tildagbehandling - eller til at behandling gis gjennom ambulant virksomhet.

Nord-Norske utfordringer

- Volumet av henvendelser på natterstid er så lavt her hvor vi bor at vi ikke kan legge oss på samme linje som i Oslo, for eksempel, med døgnåpent akuttilbud. Slike henvendelser skal gå til legevaktlege om natta, så noen justeringer er nødvendige, sa Grønlund.

- Vi sliter med rekrutteringen i Vesterålen. Noen av de som slutter sier at ansvaret har vært for stort. De har "forskrevet" seg. Vi ønsker oss i fremtiden flere leger og psykologer. Vi ønsker psykologspesialist og psykiater i ambulent team. Vi ønsker at døgnavdelinger og enheter skal ha minimum en psykiater, en psykologspesialist, og en lege i spesialisering tilknyttet enheten for å sikre aktiv individuell behandling og oppfølging. Vi håper og tror at tilbudet skal bli bra.

- BUP (barne- og ungdomspsykiatrien) i Vesterålen er preget av stabile forhold og god kompetanse, og det er veldig bra. Så det er ikke noe "feil" med Vesterålen. Hvorfor voksenpsykiatrien har slitt mer, er ikke så lett å svare på, sa Grønlund.

Hva kan de gjøre?- Hva er typiske hendelser og diagnoser som ambulerende team kan ta for seg? spurte ordfører Jørn Martinussen fra Øksnes.

- Det er mange ulike sykdommer som kan være aktuelt for ambulante akutteam å dra ut på. Det er hasteperspektivet som avgjør hva teamet drar ut på. En pasient som skal ha hjelp der og da får det av et slikt team. Både akutte kriser som oppstår, og pasienter med alvorlig langvarig sykdom kan få besøk av et slikt team, forklarte Torunn Alveng.