Rasfaren gir stengte veger

Ras eller fare for ras stenger flere veger i Vesterålen.

Biler fra brøyteentreprenøren står og passer på at ingen kjører inn i det rasfarlige området. Foto: Silje Nilsen 

Nyheter

Ved 12.30-tiden ble det meldt at et ras i Staven ved Myre stenger fylkesvegen inn mot Myre. Det skal ikke ha befunnet seg trafikkanter i rasområdet, men ut over det kan hverken Vegvesener eller politiet gi opplysninger om saken.

Kontrollingeniør i Statens Vegvesen, Monica Johnsen betegner raset i Staven som forholdsvis lite. Men Vegvesenet regner faren for større skred som overhengende, og har besluttet å holde vegen i Staven stengt til tirsdags morra/ formiddag.

- Da vil vi gjøre en ny vurdering. Årsaken til at vi velger å holde vegen stengt nå, er at utsiktene til nye snømender på ugunstige vindretninger øker rasfaren betraktelig.

- Dette bør gå greit for folk som er berørt, i og med at vi har omkjøring rundt Alsvåg og Lifjorden, sier Johnsen.

Sjeldent rassted

- Raset er ikke stort, det har faktisk ikke gått over hele vegen engang. Men raset har gått inne i området ved småbåthavna, og der pleier det normalt ikke å komme skred. Vi har to andre steder i området hvor det pleier å komme ned skred, og vi frykter at mer snø i området gjør at rasfaren blir svært stor, sier Johnsen.

Ras på Nyksundvegen

Søndag morgen gikk det ras i Kattflåget på Nyksundvegen. Teknisk sjef i Øksnes, Asbjørn Johansen sier at vegen derfor er stengt inntil videre.

En brøytebil var i området da raset gikk, og ble truffet av snømassene over lasteplanet. Les sjåførens beretning her.

- Det blir ikke gjort forsøk på å åpne vegen så lenge værforholdene er som nå, sier Johansen til VOL.

- Vi har satt den kommunale kriseberedskapen, og holder nå på å skaffe oss oversikt over hvem som er der ute, og hvilke behov de har. Deretter vil vi vurdere om det skal settes inn skyssbåt for å løse transportbehov folk måtte ha. Redningsskøyta kan ta oppdrag, og kan frakte inntil 12 personer i slengen, sier Johansen.

Han har ennå ikke noe eksakt tall på hvor mange som er isolert, men sier de har fått klarhet i at det befinner seg en del folk både på Vottestad og i Nyksund.

Løpende vurderinger

Lørdag stengte Statens Vegvesen vegen inn mot Flesnes i Kvæfjord, samt vegen mellom Andenes og Bleik på grunn av faren for ras i Bleikslæva.

Etter en vurdering gjort ved 12-tiden søndag, ble vegen mellom Andenes og Bleik åpnet igjen.

Lørdag stengte Sortland kommune Sigerfjordvegen inne ved Hagen på grunn av faren for ras.

For trafikken over Refsnes - Flesnes kjøres det nå beredskapsruter inn til fergeleiet på Forsæter. Også i Sigerfjorden er det gode muilgheter for omkjøring.

Se også www.vegvesen.no for oppdateringer for riks- og fylkesvegene.