Sony snur

Sonys kommunikasjonsdirektør griper inn, og lar likevel lærerne på Stokmarknes VGS vri seg rundt på skjermen til hitlåta ”Hall of fame”.

HALL OF FAME Hyllest til elevene fra lærerne på Hadsel vgs.

Nyheter

Stokmarknes-lærernes avslutningshilsen til avgangselevene har fått stor oppmerksomhet på nett, med lenking og omtale i flere verdensdeler. Youtubefilmen der lærerne mimer til hiten ”Hall of fame” har i skrivende stund 62.000 visninger på Youtube, samt over 70.000 hos VGtv og ytterligere 50.000 hos TV2.

Det vakte derfor oppsikt da VOL i dag kunne melde at videoen måtte fjernes etter at Sony Music slo ned på misbruk av rettighetene til musikken.

Skrev sintmail

Det fikk turnuslege i Bø, Ingebjørn Bleidvin, til å skrive en mail til Sony:

”Vedrørande fjerning av video laga av lærarane ved Hadsel vidaregåande.

Det er vanskeleg å fullt ut forstå resonnementet bak kravet om å fjerna ein video som har femti tusen treff frå heile verda, gitt sjølve songen mykje skryt for å ha eit positivt og konstruktivt innhald, og framheva utdanning og lærarar på ein positiv måte. Følgande sitat frå ein sjåar i USA er typisk:

"It is wonderful to be reminded that there are still places in the world where education is celebrated as the gift that it is. -- Wisconsin, USA"

De byggjer ikkje akkurat sympati og tillit i befolkninga med slike merkelege avgjerder, og forståinga for logikken i og viktigheita av copyrightlover får seg nok også ein knekk.”

Helsing
Ingebjørn Bleidvin

Svarte med forsoning

Denne mailen har nå head of communications i Sony Music Norway, Jan Henrik Ohme nå svart på:

Hei Ingebjørn,
Dette ble en stor sak av en egentlig ganske enkel situasjon.

Videoen er kjempefin, og det er ikke nødvendig å fjerne videoen fra Youtube.
Det er annen kommersiell bruk som er problematisk.

La meg forklare litt:
Kolbjørn Hoseth Larssen ved Hadsel vgs foreslo selv å fjerne videoen fra Youtube da vi ringte for å høre om Hadsel hadde klarert rettigheter til å TV-sende videoen.

Det var ikke et krav fra oss om å fjerne den, men vi takket ja da han spurte.

Dette var en misforståelse på telefon, og videoen kan fint åpnes igjen på Youtube. Jeg kan bare beklage misforståelsen.

Saken dette handler om er imidlertid beskyttelse av de kommersielle rettighetene til våre artister, dvs TV-bruk og nett-TV. Når deres Youtube-video vises på TV (med reklame foran og bak) regnes dette som kommersiell bruk og må søkes om på forhånd. Da slutter videoen å være brukergenerert innhold på Youtube og blir til et TV-innslag. Forskjellen på de to er stor rettighetsmessig. Vi godkjenner definitivt brukergenererte videoer på Youtube som inkluderer vår musikk, sålenge videoinnholdet ikke støter noen.

Vi ønsker med andre ord ikke å være vanskelige eller urettferdige overfor Hadsel vgs sine lærere eller elever,
men vår jobb er å ivareta våre artisters kommersielle rettigheter.

På bakgrunn av ovennevnte kan videoen åpnes igjen på Youtube, og jeg står til disposisjon dersom du har andre spørsmål rundt dette.

- God læring i dette

På sidelinja sitter medielærer Kolbjørn Hoseth Larsen og noterer flittig. For dette skal han bruke i undervisninga.

- Alt dette er jo veldig interessant. For meg har jo dette blitt en studie i sosiale medier og den krafta som ligger i det. Det er ganske overveldende å oppleve at en video og en sak tar av på denne måten, vi har ikke lenger noen kontroll over det.

- Og dette står vi jo og underviser om ellers, men her har vi fått et kroneksempel på hvordan nettet fungerer som spredningskanal og hvordan man på to døgn kan få en video som lages på Stokmarknes vist i flere andre verdensdeler. Og på hvilke problemstillinger man kan møte på.