SKUFFET: - Så enkelt var det å altså å ofre Nord-Norge, konstaterer Love Petro-direktør Ørjan Robertsen.

Mandag kveld stilte Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grandeog Knut Arild Hareide på pressekonferanse for å presentere ny borgerligregjering. Mange har latt seg overraske over at Høyre og Frp danner regjering, og at partiene samtidig har laget avtale med Venstre og Kristelig folkeparti omblant annet å stoppe konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen, Jan Mayn ogSvalbard.

Skuffet Robertsen

Hadselmannen Ørjan Robertsen har i mange år kjempet for å fåolje- og gassindustri til Lofoten og Vesterålen, gjennom interesseselskapetLove Petro. Han er veldig skuffet over avtalen som er inngått.

- Ja, dette var dårlige nyheter for regionen. Vi har jobbethardt i lang tid for å få gjennomført konsekvensutredning. Det er brukt enormebeløp, kanskje i milliardklassen, for å få gjennomført utredningen. Nå strykerman planene om dette med et pennestrøk. Erna Solberg har tidligere sagt at deter en utfordring for lokaldemokratiet at man sentralt ikke har hørt på det somman lokalt ønsker. Vi har gang på gang påpekt at 11 av 12 kommuner i Lofoten ogVesterålen har bedt om konsekvensutredning, også sammen med både LO og NHO,sier Robertsen.

- Problem for demokratiet

- Hadde Høyre og Frp egentlig noe valg i denne saken?- Ja, det mener jeg definitivt de hadde. De fire partiene hadde garantert atlandet skulle få ny regjering. I Stortinget er det et klart flertall forkonsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Jeg skjønner Venstre ogKrf, men de partiene må samtidig skjønne at det blir et problem for demokratietnår de blokkerer saken slik vi her har sett, sier Ørjan Robertsen.

- Det må være spesielt vanskelig for Frp det som nå skjer,for her har partiet garantert og garantert. I løpet av de siste årene har detstadig nærmet seg konsekvensutredning gjennom det arbeidet den forrigeregjeringen gjorde. Nå stoppes det altså helt, sier Love Petro-direktøren.

- Vi får problemer

- Hva skjer nå med arbeidet til Love Petro?- Vi har hele tiden jobbet langsiktig, og vil selvsagt fortsette med det. Avgjørelsensom nå er tatt handler ikke om langsiktig vern. Vi i Lofoten og Vesterålen måfortsatt kreve å få ta del i utviklingen innenfor olje- og gassindustrien. Vitrenger flere arbeidsplasser i regionen. Befolkningsfremskrivingen viser atantallet mennesker i alderen 19-66 år vil gå nedover frem mot 2030. Jeg regnermed at de som har snakket varmt om alternative arbeidsplasser nå vil jobbe hardtfor å få dette til å skje, sier Robertsen.

- Dette må kompenseres

- Har befolkningen i Lofoten og Vesterålen krav påkompensasjon?- Høyre har snakket mye om et fond på fem milliarder til Nord-Norge. Jeg harikke sett noe om dette i avtalen som er inngått. Gunnar Kvassheim i Venstresatt i næringskomiteen på Stortinget da han var i Hurtigrutens Hus i 2006. Hanunderstreket at det var viktig med tiltak for å reverserebefolkningsutviklingen i Lofoten og Vesterålen. Jeg har ikke sett et enesteforslag fra Venstre som gjelder områdene vi bor i - forslag som ikke handler omvern. Jo, jeg er spent på hva som må komme i denne saken.