Riksantikvar Jørn Holme, sammen med Johannes Rørtveit.

Johannes Rørtveit har i hele sitt liv engasjert seg i kystkultur og historie gjennom sitt forfatterskap og aktive medlemskap i ulike foreninger. Nå får han Riksantikvarens kulturminnepris for sin innsats.

- Johannes Rørtveit er en høvding innen kystkultur, sier riksantikvar Jørn Holme.

- Han har i hele sitt liv engasjert seg for kystkulturen, som forfatter, gjennom frivillig arbeid og restaurering av fartøy og bygninger.

Johannes Rørtveit får prisen for sin store innsats for kystkultur. Johannes Rørtveit har i hele sitt liv engasjert seg i kystkultur og historie gjennom sitt forfatterskap og aktive medlemskap i ulike foreninger. Særlig har hans engasjement for gamle fartøy vært en drivkraft for å sette i stand den nå vernede jakten Anne Bro, bygd i 1911, en av de siste jaktene i sitt slag. Johannes Rørtveit og hans familie overtok det gamle fiskeværet Skipnes i Øksnes kommune i 1985, og restaurerte de fraflyttede rorbuene, kaien og bryggene. I dag er det en perle av et godt bevart og autentisk rorbumiljø i Vesterålens skjærgård. Johannes Rørtveit har lagt ned et betydelig frivillig arbeid med stor entusiasme, til inspirasjon for andre, heter det i begrunnelsen.