Eventyrlig fangstrekord

Mannskapet på "Gadus Poseidon", med skipper Rino Grande fra Myre, har satt ny fangstrekord og tatt en tredjedel av torskekvota, 1250 tonn, på bare 23 døgn.

Til tross for store "hal", produserer "Gadus Poseidon" så fort og effektivt at kvaliteten på fisken er topp. Foto: Mannskapet på "Gadus Poseidon" 

"Gadus Poseidon" med Rino Grande fra Myre som skipper er på tur på land etter å ha satt tidenes fangstrekord. Foto: Havfisk ASA 

Nyheter

- Det er helt eventyrlig! Det startet med at vi fisket over 600 tonn den første uka på femukersturnusen. Noe slikt har jeg aldri hørt om før. Etter å ha levert den fangsten gikk vi ut og fylte båten igjen. Nå er vi på tur til land for å levere på nytt. Det betyr at vi har fisket rundt 1250 tonn torsk på 23 fiskedøgn, og det tror jeg ganske sikker må være norsk rekord. Det utgjør faktisk en tredjedel av hele torskekvota på 3200 tonn, sier Rino Grande fra Myre til Vol.

Fangstmaskin

Den nye fangsmaskinen til Havfisk ASA, ”Gadus Poseidon”, ble satt i fiske på ettersommeren. Nå er de fleste barnesykdommene ryddet av veien og båten har fått vist sitt sanne potensial etter å ha satt en eventyrlig rekord på bare 23 fiskedøgn. Fangsten tilsvarer en verdi på 19-20 millioner kroner.

- Jeg er klar over at det kan høres mye ut for mange, men båten har en enorm produksjonskapasitet i forhold til det som er vanlig. Vi sløyer 6-8 tonn i timen, og mens fisken venter på innfrysing ligger den nedkjølt i 18 vanntanker som hver tar 1400 kilo, noe som tilsvarer en runde på ”frysa”. På den måten opprettholder vi topp kvalitet til tross for store fangster, sier Grande.

Topp kvalitet

Han sier at det tidligere har vært tatt opptil 11-1200 tonn på en tur (5 uker), men at det aldri har vært fisket så mye på bare 3,5 uker. Prøver av den leverte fangsten viser i følge Grande at de greier å holde ypperlig kvalitet på fisken.

”Gadus Poseidon” er den første i rekken tre nye trålere som Havfisk nå får bygget. Sist lørdag ble byggenummer to, ”Gadus Njård” døpt i Stamsund. Denne båten er nå på tur på feltet med Helge Larsen fra Melbu som sjef i rorhuset.

Godt fornøyd

Driftsdirektør Ari Josefsen i Havfisk ASA er godt fornøyd med at ”Gadus Poseidon” nå begynner å fungere som planlagt.

- Vi har nå fått gjort unna det meste av justeringer, og alt begynner å fungere. Vi har lettet arbeidet for fiskerne om bord og skapt arbeidsplasser vi er stolte av. De tyngste løftene er automatisert med roboter og folk jobber mye lettere enn før, sier Josefson til VA.

”Gadus Poseidon” er nå på tur sørover fra Barentshavet og regner med å være oppunder land torsdag morgen. Det er grunn til å tro at mannskapet ser frem til hvile etter en slik økt, men det er ikke mange forunt å få være med på slike turer. Det blir penger av det.