Det har de siste månedene vært heftig debatt i Bø rundt Egil Kristoffersen og Sønners søknad om å få etablere en oppdrettslokalitet ved Gaukværøya.

Fra kommunalt hold har både flertallet i formannskapet og kommunestyret gitt tommel opp. Nå gjør Fylkesmannen i Nordland det samme. Det skriver blv.no tirsdag.

Fylkesmannens miljøvernavdeling er ikke enige i de mange innspillene om at lokaliteten vil føre til stor forurensing i området.

- Det har vært et stort engasjement rundt etableringen av lokaliteten Gaukværøya, og forurensning fra oppdrett er et av argumentene som blir tatt opp av flere av innspillene til etableringen. Fylkesmannen har gått gjennom alle innspillene, men kan ikke se at lokaliteten Gaukværøy vil kunne føre til uakseptabel forurensning, skriver fylkesmannen i sin uttalelse.

- Gode strømforhold gir lite forurensing

Fylkesmannen skriver videre i sin konklusjon at en lokalitet ved Gaukværøya ligger i et relativt åpent sjøområde med god ensrettet strøm, og at de gode strømforholdene vil sikre at partikler fra anlegget spres over et stort område, og ikke vil føre til lokal belastning ved anlegget.

- Samlet sett mener vi at lokaliteten Gaukværøy er viktig for Egil Kristoffersen & Sønner for å kunne fortsette å drive sin virksomhet i Bø kommune, skriver Fylkesmannen.

De mener også at en ny lokalitet på Gaukværøya vil kunne avlaste selskapets andre lokaliteter som ikke har rom for utvidelser, slik at tilstanden i disse andre fjordene kan forbedres på sikt.

I uttalelsen fra fylkesmannen, som er signert fylkesmiljøvernsjef Roar Høgsæt, skrives det at det er registrert at Gaukværøya er et svært viktig utfartsområde lokalt. Også at det er registrert større sammenhengende skjellsandsområder ved lokaliteten, og at det er beite- og oppvekstområder for fisk og foregår fiske i området.

- Liten påvirkning på fiskefelt

Fylkesmannen skriver at Værøyflaget, 600-700 meter sør for anlegget ved Gaukværøy, ikke vil være i direkte konflikt med et oppdrettsanlegg, og at hovedstrømretningen gjør at området vil bli lite påvirket av forurensing fra oppdrett.

En ny lokalitet vil bli liggende svært nært Flaket, hvor fisk beiter og hvor det foregår fiske.

- Dette området vil bli berørt med tanke på fortøyningene fra lokaliteten Gaukværøya. Når det gjelder forurensning vil den sterke strømmen hindre større opphopninger av sedimenter i dette området, men at det vil bli sei og torsk som beiter på pellets rundt anlegget er sannsynlig.

En rekke krav

Det stilles en rekke krav til selskapet, blant annet at de må benytte best mulig teknologi og driftsmetoder for å minimalisere utslippene.

Fylkesmannen påpeker at tillatelsen er gitt med forbehold om eventuell ny kunnskap som måtte komme, og at dersom "...miljøundersøkelser viser at belastningen på lokalitetens nærsone overskrider tålegrensen eller at resipienten påvirkes negativt, kan Fylkesmannen redusere tillatt stående biomasse eller trekke tilbake tillatelsen".

Forslaget fra fylkesmannen er at selskapet får tillatelse til å produsere inntil 3120 tonn MTB(maksimal tillatt biomasse) ved Gaukværøya.

Det er Nordland fylkeskommune som skal ta den endelige avgjørelsen i saken.

- Glad på vegne av bøsamfunnet

Bø-ordfører Sture Pedersen sier til VOL at han har trodd, og fortsatt tror at Egil Kristoffersen og Sønner vil få godkjent sine planer.

- Fra mitt ståsted er dette positivt, og jeg er glad på vegne av bøsamfunnet og bedriftens ansatte. De trenger virkelig denne lokaliteten, sier Pedersen.

- Vi trenger alle typer arbeidsplasser i regionen. Det har vært en styrke å ha oppdrettsnæringa i kommunen, og vi skal i Vesterålen være svært stolte av at vi har så mange lokale oppdrettere, sier han.

Bø-ordføreren er overrasket over hvor mye reaksjoner det har vært rundt selskapets søknad.

- Jeg skjønte at det ville bli diskusjon, men ble overrasket over hvor mye det ble. Alle innspill er oversendt fylkesmannen og fylkeskommunen, og har blitt behandlet seriøst. Nå håper jeg på ro, og at fylkeskommunen får gjøre sitt endelige vedtak i saken, avslutter han.