I slutten av juli skrev VOL at fylkesmannen i Nordland vil gi oppdrettsselskapet Egil Kristoffersen og Sønner, lov til å etablere seg med flere lokaliteter i et stort oppdrettsanlegg ved Gaukværøya i Bø.

Diskusjonen i forbindelse med å etablere lokaliteten har pågått lenge og har skapt mye debatt og furore lokalt.

I fjor høst stemte kommunestyret for vedtaket, med elleve mot åtte stemmer.

Les også: Fylkesmannen positiv til oppdrett ved Gaukværøya

Leverer søknad i retur

Nå er det klart at Fylkesmannen underkjenner det politiske vedtaket om å dispensere fra arealplanen ved Gaukværøya, skriver Yderst. Kommunen får dermed søknaden i retur.

Les også: Formannskapet stemte for oppdrett

Fylkesmannen er nådeløs i sin begrunnelse etter å ha gått grundig gjennom saken. Hovedinnvendingene handler i hovedsak om at kommunen ikke har gjort egne utredninger av flere forhold, men i stedet lagt til grunn søknaden fra oppdrettsselskapet i saksbehandlingen.

Etterlyser grundigere utredninger

Det er særlig manglende utredninger etter naturmangfoldloven som fylkesmannen savner.

Fylkesmannen opphever Bø kommunes vedtak om dispensasjon og sender saken tilbake til kommunen for ny behandling. Vi kan ikke av kommunens vedtak og vurderinger se om vilkårene for å gi dispensasjon i plan- og bygningsloven §19-2 er oppfylt i dette tilfellet. Kommunens vedtak inneholder heller ingen vurderinger etter naturmangfoldloven. Kommunens vedtak må av disse grunner anses som ugyldig og oppheves, heter det i konklusjonen.

Les også: Formannskapet klager inn Bø kommune

Les også: Et skrekkens eksempel på ensidig og mangelfull kommunal saksbehandling

Les også: Uverdige uttalelser i en seriøs debatt