Strikkedilla utenom det vanlige

Å strikke er ikke bare en fritidssyssel for Tone Rønne Gaasland i Bø. Det er også en øvelse i hele tiden å strekke fantasien til yttergrensene.

– Jeg streber hele tiden mot å lage noe som ingen har laget før. Det, i tillegg til trangen etter åskape noe, er det som driver meg, sier Tone Rønne Gaasland.

Hun har strikket siden hun var på størrelse med et garnnøste.

Det var moren og bestemoren, selv aktive og lidenskapelige strikkere, som påvirket henne. Strikkingen ble raskt altoppslukende.

– Det startet hjemme i stua der mamma og bestemor stadig satt og strikket. Jeg ble hekta og begynte å strikke selv, forteller Bø-kvinnen.

Strikker over alt

Vi har tatt turen til Bø for å få mer kunnskap, og ikke minst forå få en liten titt på strikkeproduksjonen. For det er ikke småtterier Rønne Gaasland har kreert med garn og strikkepinner de knappe 40 årene hun har holdt på.

Det startet med klassiske objekter som sokker og gensere, før repertoaret, og ikke minst maskene, ble noe mer avansert.

– Jeg strikker veldig fort, noe som gjør at jeg får gjort mye. Da barna var mindre strikket jeg veldig mye av det de hadde på seg. I dag får jeg ikke lov tildet.

Strikker over alt

Å strikke kan hun gjøre de fleste steder, ikke bare i stua.

– Det handler om å utnytte tiden. Jeg strikker stort sett overalt, også når jeg er på kino.

Rønne Gaasland har lagt frem mye av det hun har strikket på spisebordet i stua.

De ulike tekstilene dekker nesten hele bordplata. Innholdet inkluderer både gensere, pledd, ullsokker og lignende.

– Dette er stort sett det jeg har liggende akkurat nå. Ellers gir jeg bort veldig mye. Mye av det jeg allerede har strikket, blir julegaver, forteller hun.

Liker ikke Mariusgensere

I motsetning til de fleste aktive strikkere, følger ikke Rønne Gaasland oppskrifter. Hun går, eller strikker, sin egen sti.

– Oppskrifter har jeg aldri fått helt til. Jeg liker dem heller ikke så godt. Alt jeg strikker finner jeg på selv. Det er ofte enklere å skape noe nytt og spennende da. Klassiske strikkeoppskrifter blir gjerne kjedelige. For eksempel kan jeg ikke fordra Marius–gensere, sier hun.

Et annet yndet objekt for pasjonerte strikkere, som hun holder seg langt unna, er strikkasokker.

– Jeg liker ikke å strikke sokker og gjør det så å si aldri. Jeg vet ikke hvorfor, men det bare er slik. Kanskje det blir for tradisjonelt?

Følger ikke mønster

Selv om ikke den aktive strikkeren følger oppskrifter eller mønster, er det mange som tror at hun gjør det.

– Det er en god del som spør meg om hvilke oppskrifter jeg har brukt for å strikke ulike ting, men må jeg svare at jeg ikke har det. Målet mitt er å strikke etter mønster, men jeg har verken hatt ork eller tid til å gjøre det, sier Rønne Gaasland, som til daglig jobber som sykepleier ved Bøheimen.

Hadde strikkeblogg

Tidligere hadde Rønne Gaasland en strikkeblogg. Der delte hun sinlidenskap for strikking gjennom tekst og bilder.

– Jeg la ut mine personlige historier om strikkegalskap slik at andre kunne kjenne seg igjen idet, forteller hun.

Og å kjenne seg igjen var det tydeligvis mange som gjorde. Interessen var stor, nesten for stor.

– Det ble mye arbeid med å stadig oppdatere bloggen. Jeg skulle jo strikke også. Til slutt innså jeg at det ble for omfattende, så jeg sluttet med bloggvirksomheten. Akkurat nå tviler jeg på om jeg noen gang kommer til å starte igjen. Vi får se.

Strikker videre

Å strikke har hun derimot ikke planer om å slutte med. Forespørslene kan til tider være mange, særlig nå i førjulstida. Den siste måneden før jul er vanligvis svært hektisk.

– Jeg strikket babysokker til Bø kommune, noe som var veldig populært. Snart ville de ha 20 til. Det ble travelt. Da var det godt å kunne strikke raskt, smiler hun.

Det siste året er det særlig ett av produktene hennes som har begeistret mange, både i Bø ogandre steder.

– I fjor heklet jeg noen julemus for først gang, som har blitt populære. Jeg solgte mellom 30 og 40 av dem på julemesse, og fortsatt var etterspørselen stor.

Starter ikke butikk

Siden produktene hennes har blitt såpass attraktive, skulle man kanskje tro at grunnlaget for å starte opp en nettbutikk, er til stede. Den ideen inngår ikke i planene hennes.

– Jeg strikker ikke for å tjene penger, men fordi jeg elsker å skape. Og så synes jeg det er stas å kunne gi bort det jeg lager. Det har jeg ikke tenkt å slutte med, slår Tone Rønne Gaaslandfast.