Bøelever imponerte med «Krig og fred og sånn»

Det er tre år siden sist Bø ungdomsskole sist satt opp en teaterforestilling. Tirsdag var de i gang igjen, med humor, alvor, sang og musikk.

forestilling

Det har vært utrolig gøy å jobbe med forestillingen, men også litt slitsom, sier Agnethe Solsem, som var en av de rundt 80 elevene som deltok.

Krig på ulike arenaer

Alle skolens elever, og de fleste lærerne, var involvert i det tverrfaglige prosjektet med navnet Krig og fred og sånn.  Forestillingen belyste ulike sider ved krig og konflikter, der blant annet flyktningekrisa og hvordan vi som mennesker møter problemstillinger knytt til den i lokalsamfunnet.

Elevene viste også en rekke eksempler på såkalt hverdagskrig, der klassiske ungdomstemaer som kroppspress, drikkepress og mobbing ble satt på dagsorden.

Barn av regnbuen

Fremføringsformene var mange og varierte og inkluderte både sang, musikk, videofremvisning og skjetsjer. De unge aktørene

Det var også mye humor involvert i det halvannen time lange showet. Et av innslagene som lokket frem både skratt og gapskratt var sporadiske besøk av USAs ferske president, Donald Trump, som tydeligvis hadde fått nok på tampen av forestillingen, da han uttrykte:

– Let`s make Bø great again, bare vi blir kvitt Sture.

Showet kuliminerte i en storslagen fremføring av Barn av regnbuen, med alle de involverte elevene på scenen.

Hektisk uke

Lærer Morten Rønningen forteller at den siste uka har vært hektisk med tanke på å komme i gang med forestillingen.

– Vi har jobbet på tvers av kollegiet og klasser. Utfordringen har vært en del sykdom, men vi kom i mål til slutt, sier han.

I tillegg til selve forestillingen, har elevene også jobbet parallelt med både veggavis, bildeutstilling digital lyd, skoleavis og video knytt til temaet. Rønning forteller at interessen og engasjementet blant elevene har vært stort.

– Det har vært masse energi og pågangsmot. Vi har vist at vi kan få til en såpass stor produksjon, understreker han.

– Artig å gjøre noe annet

Selv om Agnethe Solsem, og sikkert flere av de andre elevene, synes den siste uka har vært strevsom, sitter hun også tilbake med flere gode minner.

– Det har vært fryktelig artig. Og så har jeg blitt kjent med personer jeg ikke kjente fra før, sier Solsem, som går i åttende.

– Men jeg skulle gjerne sett at vi hadde enda litt mer tid til å øve, legger hun til.

– Og så er det artig å gjøre noe litt annet en stund enn å bare jobbe med fag, supplerer tiendeklassing Cecilie Ingebrigtsen

– Flott ungdom

Rektor Trine Graff var strålende tilfreds med både prosessen og resultatet av «Krig og fred og sånn»

– Jeg er veldig stolt over det vi har fått til. Det er en annerledes aktivitet der elevene, i samarbeid med lærerne har jobbet frem innholdet ut fra et slags skjellett eller overordnet ide. De har vært oppfinnsome og løsningsorienterte hele veien. Resultatet ble veldig bra. Dette er virkelig flott ungdom, slår hun fast.