– Siktkravene er huseier, eller eier avavkjørselens ansvar, sier overingeniør i Statens vegvesen, Dag Gunnar Hanssen til VOL.

Han understreker at regelverket er klart og sier vegvesenet ikke kan sette ned fartsgrensen på grunn av dårlig sikt.

– Vedkommende som eier avkjørselen har ansvaret for sikten. Og da må hun eventuelt gjøre noe med avkjørselen for at sikten skal bli bedre, sier han.

Siktkrav til nye hus

Ifølge Hanssen følger det med et såkalt siktkrav i forbindelse med bygging av nye hus. Dersom det ikke blir innfridd, kan ikke innkjørselen bygges.

– I forbindelse med bygging av nye hus er det et siktkrav i forbindelse med inn og utkjørsel. Det kan hende at dette huset ble bygget før vegtrafikkloven og siktkravet ble innført, sier han.

- Ikke veien å gå

Hanssen og vegvesenet mener at en reduksjon av fartsgrensen på strekningen, ikke er veien å gå.

– Det lar seg ikke gjennomføre, fordi vi da ville fått mange rare fartsgrenser på ulike steder. Det er ikke sikten som er avgjørende for å redusere farten på strekningen, sier han

Avleggs med speil

På spørsmål om det kan være aktuelt å sette opp et speil på siden av veibanen, sier han:

– Speil er noe vi nesten aldri setter opp og som vi forbinder med fordums tid. Speil høres kanskje ut som en enkel løsning, men det er mange utfordringer ved dem.  De kan gi falsk trygghet. Om vinteren kan de for eksempel bli dekket av snø og vanskeliggjøre situasjonen. Veldig ofte har speilene ikke den funksjonen de har tiltenkt.

- Må forholde oss til regelverket

– Kunne vegvesenet brukt skjønn i denne saken?

– Skulle vi gjort det, så måtte vi ha gjort det i mange andre saker. Da hadde vi fått veldig mange henvendelser og kommet i en vanskelig situasjon og presset situasjon, sier han.

–  Har dere forståelse for at Kokvik synes situasjonen er krevende?

–  Avgjørelsen kan kanskje virke hard, men vi er nødt til å forholde oss til regelverket slik det er, slår Dag Gunnar Hanssen fast.