Tidligere i vår sendte Bodil Kokvik et brev til Statens vegvesen. Henvendelsen gjaldt ønske om å forlenge 60-sonen forbi huset hennes langs fylkesvei 820. Dagens fartsgrense forbi huset hennes er satt til 80 km/t. I brevet skriver hun at 60-sonen gjennom øvrig bebyggelse på Haugen, opphører omtrent 100 meter fra boligen hennes.

– Jeg vil at 60-sonen skal fortsette 300 meter forbi min bolig, sier Kokvik til VOL.

Svært dårlige siktforhold

Årsaken til ønske om reduksjon av fartsgrensen er svært dårlige siktforhold når hun skal kjøre ut av avkjørselen med bilen. I tillegg mener hun at støy og trafikkmengde er gode argumenter for fartsreduksjon.

–  Problemet er at veibanen går ned i en dump slik at jeg ikke ser om det kommer biler når jeg kjører ut bilen og skal mot Straume. Kjøretøyene kommer veldig fort og jeg har ofte ikke muligheten til å se om det faktisk kommer en bil på grunn av den dårlige sikten. Det har skjedd flere ganger at biler plutselig har kommet rett i ryggen på meg, men de har heldigvis klart å stoppe i tide, sier hun.

Frykter ulykke

Kokvik frykter at det snart skjer en ulykke.

– De som bor i Bø kjenner nok til forholdene. Men det er mange andre som kjører her også, særlig om sommeren. Da kan det være lett å feilberegne farten. Vogntogene trenger også lengre bremsetid og da kan det bli skummelt, sier hun.

– Mange som besøker meg tør nesten ikke å kjøre ut av avkjørselen i retning Straume når de skal hjem, fordi de frykter å bli påkjørt, legger hun til.

Har avslått søknad – Siktkravene er huseiers ansvar Statens vegvesen har forståelse for situasjonen til Bodil Kokvik, men understreker at kravene ufravikelige.

Vegvesenet har avslått søknaden. De mener at siktforhold ikke er et kriterium i forbindelse med nedsetting av fartsgrense.

Det er med andre ord ikke slik at fartsgrensene kan tilpasses manglende siktforhold i avkjørsler til boliger. Derimot er tilstrekkelige siktforhold et ufravikelig krav ved behandling av søknad om ny avkjørsel, heter det blant annet i begrunnelsen.

Kokvik sier at det ikke lar seg gjøre å bygge en avkjørsel.

– Hvor skal jeg gjøre det?, spør hun, og ser bortover veien.

På andre siden av boligen står det en garasje. Et alternativ kunne kanskje vært å flytte avkjørselen dit?

– Om det var jeg som eide den, ja. Men det gjør jeg ikke, sier hun oppgitt.

- Har selv ansvar

I avslaget fra vegvesenet heter det at Kokvik selv har ansvaret for å tilpasse avkjørselen slik at siktforholdene er optimale. Selv har hun foretatt noen grep og gjort en del med avkjørselen, blant annet ved å gjøre den så bred og romslig som mulig.

– Jeg kan snu og vende bilen inne på plassen. Å rygge ut i veien er helt uaktuelt. Ingen som er på besøk hos meg, får lov til det, sier hun.

Ikke nok avkjørsler

Vegvesenets argument for at det ikke lar seg gjøre å sette ned fartsgrensen til 60 km/t, handler blant annet om at det ikke er nok avkjørsler i området:

Fartsgrense 60 kmt/t skal brukes der det er et betydelig antall avkjørsler til boliger og/eller næringsvirksomhet i en enn viss avstand innenfor en avgrenset strekning, står det å lese i søknaden.

Økende trafikk

Hugo Pedersen er leder i Haugen bygdelag. Han har bodd på stedet siden 1971 og forteller at trafikken har blitt både større og mer aggressiv gjennom årenes løp.

–  Særlig tungtrafikken, som kjører forbi her stadig vekk. Det går veldig mange biler til og fra knuseverket, sier han.

Speil

Pedersen mener at det bør være en god løsning å flytte 60-sonen lenger frem slik at Kokvik slipper dårlige siktforhold.

– Hadde den blitt flyttet 200-300 meter lenger frem og ut av siktsonen, ville problemet langt på veg blitt løst, sier han.

Et annet alternativ, som Pedersen mener er det nest beste for å forbedre situasjonen, er å sette opp et såkalt trafikkspeil, langs veien. På den måten kan hun få oversikten over trafikkbildet og om det kommer biler før hun kjører ut av innkjørsel.

– Det er enkelt å sette opp og vil gjøre situasjonen tryggere, sier han.

Har vurdert å flytte

Selv er den engasjerte kvinnen usikker på hva hun skal gjøre videre etter at vegvesenet har konkludert i saken. Hun legger ikke skjul på at hun har vurdert muligheten for å flytte til et annet sted.

– Jeg har tenkt tanken, ja. Samtidig liker jeg veldig godt å bo i dette huset siden jeg trives veldig godt her, slår Bodil Kokvik fast.