Arrangerer Nordnorsk mesterskap for brukshund i Bø

Om tre uker arrangerer Norsk Schäferhundklub avd Harstad og Omegn, Nordnorsk Mesterskap i såkalt RIK (Regler for internasjonal konkurranse) Arrangementet finner sted i Bø.

–  Det vil der være mulighet til å se mye godt arbeid av hunder fra hele landet, heter det i en pressemelding.

Mesterskapet finner for øvrig sted på kunstgressbanen på Straume.

Kartlegge og identifisere

RIK er verdens største sportsgren for brukshunder som utøves i alle land som er tilsluttet FCI, og dermed også i Norge gjennom Norsk Kennel klubb. Originalt stammer programmet fra Tyskland og ble innført av Den Tyske schäferhundklubben  i 1899, men da under navnet Schützhund.

Intensjonen den gang var å kartlegge og å identifisere hunder som hadde egenskapene til å kunne fungere som tjenestehunder i politiet.

Må ha arbeidsvilje

En hund som skal kunne bestå en slik prøve må ha både arbeidsvilje, mot, intelligens, evne til å trene og tåle belastning, vilje til å forsvare seg, søkegenskaper og førbarhet. Prøvene og konkurransene har to formål. Den ene er at hunden skal vise egnethet med tanke på

– En bestått prøve er også et bevis på hundens egnethet i avl. De nasjonale forbundene som er medlemmer i FCI (Landsorganisasjonene) anbefales å fremme RIK. Spesielt bør de internasjonale RIK mesterskapene fremmes. Alle prøver og konkurranser er underlagt sportslige prinsipper, med hensyn til gjennomførelse og deltagernes oppførsel. Sporten er med på å fremme avl av hunder som er robuste og innehar de egenskaper som er nødvendig og ønskelig for tjenestehunder, står det å lese i pressemeldingen.