– Etter hvert som man kommer opp i høyden blir det mindre og mindre luft og stadig større avstand mellom hvert oksygenmolekyl, sier Albrigtssen til VOL.

Sist helg returnerte han til Norge etter ti dager i fjellkjeden Kaukasus i Russland, på grensa til Asia. Målet var å bestige 5.642 meter høye Elbrus, som er Europas høyeste fjell.

Ekspedisjonen var en organisert tur der Albrigtsen gikk sammen med flere andre til toppen.

Avklimatisering

I januar var han på toppen av Aconagua, som er det høyeste fjellet utenfor Himalaya. For to år siden gikk ferden til nevnte Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell. Fjellekspedisjonene er en del av målet om å bestige de høyeste fjelltoppene på hvert kontinent, de såkalte Seven Summits. Og nylig har han altså kommet seg ned fra Elbrus. Avklimatisering var en sentral faktor i forbindelse med bestigningen.

– De første fire avklimatiserinsdagene gikk vi opp til stadig økende høyder, den første på 2.400, deretter 3.000 og 3400. Etter hvert tur dro vi tilbake på hotellet for overnatting. Først på dag 11 startet toppstøtet, fra 4.700 meters høyde. God akklimatisering er viktig når man skal opp på såpass høye topper, sier han.

Lite oksygen

Selve toppstigningen beskriver han som vellykket, om enn ganske så slitsom.

– Det hele var veldig godt organisert. Turguidene var meget profesjonelle og flinke til å ta hensyn og avpasset farten etter gruppen..

På flere tusen meters høyde begynner det stadig minkende oksygentrykket å gjøre seg gjeldende. På toppen av Elbrus er oksygennivået 51 prosent av nivået ved havoverflaten. Dette kan medføre kjemiske forandringer i blodet som reduserer dets evne til å ta opp oksygen og dermed forårsake høydesyke.

– Det er viktig å benytte riktig pusteteknikk slik at man utnytter oksygenmengden maksimalt samt sørger for å bli kvitt mest mulig karbondioksid. Vi fokuserte veldig på pusteteknikk og det ble derfor mye pusting og pesing oppover mot toppen, sier han, før han legger til.

– Jeg har så langt ikke vært nevneverdig plaget av kvalme eller oppkast, men merker selvsagt høyden. For at blodet skal bibeholde riktig PH på tross av lite oksygen, er det utrolig viktig å drikke mye vann. Da blir det mange tissepauser, sier han.

Rett ned igjen

Å nå toppen var en stor opplevelse for alle de involverte. Men det var ikke lenge at toppunktet kunne nytes. Etter at gruppebildet var tatt og de obligatoriske gratulasjonene og klemmene var unnagjort, startet nedstigningen.

–  Jeg følte at jeg hadde bestått eksamen da jeg sto på toppen. Men man gir seg ikke til der oppe. Både fordi det er begrenset med plass, men enda mer fordi det er nødvendig å komme seg raskest mulig ned i tykkere luft før eventuell skallebank melder seg, sier han.

Etter at han nå har besteget tre av toppene i Seven Summits, har han fire igjen. Neste ekspedisjon er så smått under planlegging.

–  Neste år tar jeg sikte på Nord-Amerikas høyeste fjell, Denali, tidligere kjent som Mount Mckinley. Det ligger i Alaska, forteller Albrigtsen.

Mount Everest

Inkludert i Seven Summits er også verdens høyeste fjell, Mount Everest. Skal han oppfylle ønsket om å stå på alle syv toppene, må han også opp på det nesten 9.000 meter fjellet i Nepal. Hvor realistisk er egentlig det? Mount Everest er et fryktet og krevende fjell med mange menneskeliv på samvittigheten.

–  Jeg avviser ikke at jeg vil prøve. Nå har jeg blitt stadig mer innstilt på å ta så mange av disse toppene som mulig. Jeg tror jeg tåler høyden, men det er mange andre faktorer som også spiller inn. Det er snakk om mye penger og grundig forarbeid. Å bestige Mount Everest handler mye om å minimaliser risikoen mest mulig. Det gjør man best ved å være kritisk når man tilknytter seg folk for en slik ekspedisjon. Det må være svært kompetente folk, sier han.

Børre Albrigtsen og resten av gjengen som nylig besteg Europas høyeste fjell, Elbrus. Foto: Privat

Flere har mistet livet

Ifølge Albrigtsen forekommer det også flere dødsfall på Elbrus, uten at det har vært framme i media. Mens vi forberedte toppstøtet, døde en ung mann under bestigningen. Det å høre et helikopter klapre, er ofte et dårlig tegn.

– Det er flere som har omkommet under forsøk på bestigning. Dessverre, ofte på grunn av manglende respekt for fjellet og dets ekstreme høyd med dertil hurtig vekslende ekstremvær. Vi så flere tynnkledde mennesker som prøvde å gå oppover fjellsidene. Litt uflaks, og løpet er kjørt, sier han ettertenksomt.

Fikk Mount Everest-kontakt

En faktor som taler for at Mount Everest kan bli mer aktuelt å prøve seg på, er et bekjentskap han stiftet i forbindelse med turen til Elbrus. Han ble kjent med en skjerpa som tar med folk på Mount Everest.

– Bestemmer jeg meg for Mount Everest, har jeg en kontakt via han. Det var også han som anbefalte meg å gå for Denali som neste fjellmål, sier han. Dette fjellet medfører en del av de tekniske utfordringene man vil møte på under en eventuell bestigning av Everest.

Søker utfordringer

Albrigtsen har alltid likt å holde seg i form. I tillegg liker han utfordringer. I sitt yrkesliv jobbet han som pilot for SAS i 25 år. På spørsmål om det er mulig å trekke paralleller mellom pilotyrke og det å søke store utfordringer, svarer han.

– Nå er det neppe slik at alle som liker utfordringer blir piloter, men noen likhetstrekk er det nok. I pilotyrket handler alt om sikkerhet og det å minimalisere farene mest mulig. Samme prinsipp gjelder når man skal bestige høye fjell, slår han fast.

Positive tilbakemeldinger

Fjellentusiasten har bare fått positive tilbakemeldinger på sitt store fjellprosjekt. Alle gir han tommelen opp, men noen synes nok at hobbyen hans er litt sær.

– Mange har fulgt med meg på Facebook og synes at dette bare er gøy. For meg er det motiverende å sette meg mål, kall dem gjerne litt hårete. Jeg forteller gjerne omgivelsene mine om nye planer. Dette gir meg bare en ekstra puff i ryggen og enda mer driv til å gjennomføre dem, slår Børre Albrigtsen fast.

Om han til slutter velger å prøve seg på Mount Everest, gjenstår å se. Men at Børre Albrigtsen etter hvert kommer til å stå øverst på flere enn de tre Seven Summit-toppene som han har besteget til nå, er svært sannsynlig.

Seven Sumitts består av følgende fjell:

  • Asia: Everest (8850 meter)

  • Sør Amerika: (Aconcagua 6960 meter)

  • Nord Amerika: (Denali 6,190 meter)

  • Afrika: Kilimanjaro (19,340'/5896 meter)

  • Europa: Elbrus (5642 meter)

  • Antarktis: Vinson (4897 meter)

  • Oceania: Carstensz Pyramid (4884 meter)

Kilde: Wikipedia