Bø kommune oppnådde 52 skalapoeng i engelsk. Det nasjonale gjennomsnittet er 50, og Nordland fikk 49. Øksnes fikk 50 skalapoeng i engelsk og regning, som er på nasjonalt gjennomsnitt og litt over Nordland.

Nasjonale prøver
SkalapoengEngelskLesingRegning
Andøy484646
524947
Hadsel494748
Sortland494948
Øksnes504850
Nordland494848

Tabellen viser resultater for nasjonale prøver i engelsk, lesing og regning på 8. trinn, og lesing og regning på 9. trinn.

Fornøyd

Skolesjef Hans Kristian Pettersen i Bø er fornøyd med tallenes tale, men vil ikke ta æren for dem.

– Det er bra resultater, skolesjefen er fornøyd. Snakk med rektoren ved Bø ungdomsskole, hun vet mer, sier Pettersen. Han peker på at tallene går litt opp og ned år for år.

– Jeg synes det viktigste man gjør med disse tallene er å evaluere dem, enten de er gode eller dårlig, sier Pettersen.

Ikke meg!

Rektor Trine Lise Graff ved Bø ungdomsskole vil ikke ta æren for alle tallene.

– Når det gjelder åttende klasse så har vi bare hatt elevene noen måneder. De gode tallene må derfor barneskolene i Bø ta æren for. De har gjort en god jobb, sier Graff.

–Hvorfor gjør elevene det så skarpt i engelsk?

– Elevene eksponeres for mer for engelsk språk i det daglig via film, internett og spill. Dataspilling har faktisk noen positive ting ved seg også. Vi ser at elevene blir bedre og bedre i engelsk, sier Graff.

– Nasjonale prøver er debattert i lærerkretser. Hva er din mening?

– Vi bruker nasjonale prøver for å bli bedre slik at vi kan målrette undervisningen. Vi får indikatorer på elevnivå og kan sette inn mer «trøkk» mot enkeltelevene. Vi må ikke bli «slaver» av testene, men bruke dem som et verktøy. Nasjonale prøver er ikke verdiløse. Særlig viktig er det å fange opp elevene som skårer i «problemområdet».

– Bø har i perioder hatt dårlige tall, men i det siste gode. Hva gjør det med omdømmet til skolen?

Vi lærere og elever er mennesker. Det er oppmuntrende for alle når resultatene er gode, kanskje mer for lærerne enn elvene. Vi skal «framsnakke» at vi gjør det bra. Det gjorde vi i fjor, og et godt rykte er aldri feil å ha, sier Trine Lise Graff.