Under siste kommunestyremøte i Bø, ble det fra opposisjonspolitiker Berit Hansen (Sp) foreslått å utrede en sak om opprettelse av en ny 80 til 100 prosent sykepleierstilling ved Bøheimen.

Hun ønsket at den kommunale ordningen med kjøp av tjenester fra private aktører med henhold til enkeltklienter opphører. I stedet foreslo hun å opprette tjenesten i kommunal regi, med styrking av miljøarbeidertjenesten med fire årsverk, med påregnet full effekt av tiltaket 1.1.2019. Innsparte midler på kr 700.000 benyttes til å opprette en 80 - 100 prosent sykepleiestilling ved Bøheimen fra og med 1.1.2019. Sp-politikeren ba om å få forelagt en sak på dette i løpet av 1. halvår 2018, noe som av posisjonen ble nedstemt.

Økende behov

Konstituert kommunalsjef helse og omsorg i Bø kommune, Kurt Dahl, sier at selv om det ikke blir utredet en konkret sak på Berit Hansens innspill så har hans etat tatt signalet.

– Det stemmer at Bø kommune i dag kjøper private tjenester til ressurskrevende brukere. Dette er en ordning som i løpet av året skal evalueres, opplyser han.

Han utdyper og sier at selv om samtlige sykepleiestillinger i kommunen i dag er besatt, så er det et økende behov for sykepleie- og helsefagarbeidere. Spesielt under ferieavvikling og ved sykdom, har kommunen vært nødt til å ty til innleid hjelp for å avlaste bemanningssituasjonen.

Det er stort behov for sykepleiere og helsefagarbeidere (illustrasjonsbilde).

Ny kommunalsjef

Dahl opplyser at det innen 1. mars neste år forhåpentligvis vil være ny kommunalsjef helse og omsorg på plass. Denne vil selvsagt få informasjon om bemanningssituasjonen i Bø, og etter hvert forelagt en evaluering av dagens tjenestetilbud. Dahl kan ikke forskuttere hva et eventuelt utfall av en slik evaluering kan bli.

– Vi ser hele tiden på hvordan vi kan spare penger og samtidig levere så gode tjenester som mulig. Men som sagt så vil det bli forelagt en ordentlig evaluering i løpet av neste år, og denne vil da også bli presentert for enten formannskap eller kommunestyre. Så blir det opp til politikerne å ta nødvendige steg, forklarer den konstituerte kommunalsjefen.

Økt bruk av assistenter

Dahl viser til bemanningssituasjonen innen etaten foran den nært forestående jula, der flere av de fast ansatte skal avvikle ferie. Dahl har da igjen måtte ty til innleid arbeidskraft.

– Det er klart at en ekstra sykepleier i staben vår hadde avhjulpet situasjonen, utdyper han.

Men det er ikke bare et økende behov for sykepleiere i Bø. Også for helsefagarbeidere er det utfordrende å få kvalifiserte søkere til kommunen, uten at Dahl mister nattesøvnen av den grunn. Han mener det er en generell utfordring med tanke på rekruttering av fagfolk innen helse og omsorg til distriktene, og ikke noe særegent for Bø.

Eldrebølgen

– Frykter Bø kommune den varslede «eldrebølgen», undrer vi.

– Nå liker jeg ikke betegnelsen «eldrebølgen», da dette er veldig negativt ladet. Men det er en kjennsgjerning at det utdannes for få helsefagarbeidere i Norge i dag, og når Bø kommune må kjempe om de gode hodene med andre og mer sentrale kommuner, ja, så kan det være en utfordring, innrømmer han.

Dahl frykter likevel ikke det vi omtaler som «eldrebølgen», og viser til relativt stabile tall over eldre i kommunen. I dag er det omtrent 240 personer i alderen 80 år og eldre.

– Vi frykter ikke «eldrebølgen» og mener vi også i framtiden skal klare å levere gode og hensiktsmessige tjenester innen helse og omsorg. Selv om det helt klart hadde avhjulpet situasjonen med en ekstra sykepleier ansatt, konkluderer konstituert kommunalsjef helse og omsorg i Bø, Kurt Dahl.