Til daglig driver hun Bjørkengen gård i Bø, men Tiu Similä har også doktorgrad i marinbiologi og har forsket på spekkhoggeres adferds-økologi siden 1986.

– Utrolig artig

Nå har hun fått ett års ansettelse i en prosjektstilling for å koordinere tre verneplaner for nise i Nordsjøen og Østersjøen.

– Dette er et prosjekt under FNs miljøorganisasjon (UNEP) som heter ASVOBANS. FN har et miljøprogram der de har tre forskjellige verneplaner for nise som lever i Østersjøen, mellom Kattegat og Skagerrak, og Nordsjøen. De har behov for en person som kan koordinere planene, at man ser at det skjer noe fornuftig, sier Similä.

– Dette er utrolig artig å jobbe med. Og ikke minst at man får en slik jobb når man bor i Bø i Vesterålen. Og det er selvsagt en ære at jeg fikk jobben, sier en glad Tiu Similä, som beretter at der var mange søkere til prosjektstillingen.

Similä har allerede signert kontrakt, og skal på det første møtet mellom 12. til 14. april i Danmark.

Stor interesse for tang og tare

I fjor høst var det fare for at hun måtte selge hestene og gården Bjørkengen, men ei kronerulling og gaver fra givere har bidratt til at gården er reddet.

Nå satser Tiu Similä blant annet videre med å holde kurs i bruk av tang og tare, en matressurs som er i ferd med å bli veldig trendy. På kursene som holdes på Damperiet ved Straumsjøen får man lære både høsting og tilberedning.

– Jeg eier ikke Damperiet, men skal drive selve stedet og ha kursene der, det blir veldig bra. Interessen for tang og tare er stor, det smaker veldig godt også er det utrolig nyttig. Tang og tare inneholder mye vitaminer og mineraler, og er helt gratis. Du kan faktisk bare gå i fjæra og sanke, sier hun.

Villmarkens Jamie Oliver på besøk

– Vi skal ha mange slike kurs, og fra 13. til 15. juni kommer det en skikkelig stjerne innen det man kaller «wild foraging», altså hvordan finne mat i villmarken, sier hun.

Monica Wilde fra Skottland kan det meste om hva som kan brukes i matlaging, og som kommer fra fjæra, fjellet eller skogen.

– Det blir fantastisk artig å få besøk av Wilde, hun kalles for villmarkens Jamie Oliver og hun er sikkert en utrolig festlig dame. Både til matlaging og de helsebringende effektene, hun har virkelig satt seg inn i hvordan man kan bruke forskjellige planter, sier Similä.

– Wilde har aldri før vært i Arktis, så hun kommer hit noen dager før kurset for å bli kjent med vegetasjonen. Jeg tror dette blir et veldig stilig kurs, sier hun.

Mange jern i ilden

Marinbiolog Tiu Smiliä er ekspert på spekkhoggere, og skal nå arbeide med vern av niser. Foto: Innsendt

– Så med disse kursene, prosjektstillingen og gården kan du si at jeg på en måte har mange jern i ilden samtidig, humrer Similä.

Hun gleder seg til å ta fatt på jobben med å koordinere vern av niser.

– Det er utrolig trivelig å få en slik jobb, det er motiverende fordi det er langt fra Vesterålen til Østersjøen og Nordsjøen. Men jeg kjenner godt til det økosystemet. Det viser også at man helt fint kan bo i Vesterålen og jobbe med prosjekter ander steder. For jeg elsker å bo her, og vil ikke flytte herfra. Dette er noe som kan inspirere andre, at man ser at det faktisk er mulig, sier Similä.