Fredag ettermiddag mottok Egil Kristoffersen og Sønner i Bø forhåndsvarsel om midlertidig reduksjon av produksjonsvolumet på sitt oppdrettsanlegg i Malnesfjorden. Dette på bakgrunn av utfordringer med å holde lakselusnivået i sjakk høsten 2017.

Dette melder Egil Kristoffersen og sønner på sine facebooksider.

– Vi har sammen med ulike myndigheter de siste årene hatt fokus på miljøtilstanden til våre lokaliteter i Malnesfjorden. Vi har i en årrekke jobbet for å få tilgang til nye lokaliteter utenfor dette fjordsystemet for å kunne tilpasse produksjonen vår mot områdets kapasitet på en bedre måte. Så langt har dette ikke gitt resultater, heter det i posten fra selskapet.

Gaukværøya essensiell

Eva Kristoffersen utdyper det med at å få lokaliteten på Gaukværøya endelig godkjent, er essensiell for selskapets fremtid.

– Det har jeg sagt før og det står jeg ved fortsatt. Vi er helt avhengig av å få den opp å gå.

Lokaliteten ved Gaukværøya ble godkjent i arealplanen før jul, men må fortsatt gjennom mye rød tape i diverse organer før den blir endelig godkjent og Egil Kristoffersen og Sønner får grønt lys.

– Bedre brakkleggingsregime

Det å få lokaliteten ved Gaukværøya, er ifølge selskapet helt avgjørende for selskapet.

– Med mulighet for et bedre brakkleggingsregime og bedre kontroll både på næringssalter og lus, og at nye lokaliteter er nødvendig for at vi skal kunne opprettholde arbeidsplassene i Bø framover.

Hva slags konsekvenser dette varselet vil få for selskapet, er for tidlig å si.

– Dette er et varsel. Før det blir reelt, vet vi ikke noe om konsekvenser, sier Kristoffersen.

Lenge siden sist

Barentswatch sin tjeneste «Fiskehelse» forteller oss at selskapet lå over lusegrensen på lokaliteten i åtte uker i fjor.

Høyeste antall voksne hunnlus rapportert i perioden var 7,90 i gjennomsnitt en uke.

Det er lenge siden mattilsynet har gjennomført vedtak om midlertidig redusert MTB på noen lokalitet. Det har ikke sjedd siden februar 2017.

Det var Kyst.no som omtalte saken først.

VOL gjør oppmerksom på at Ansvarlig redaktør, Geir Bjørn Nilsen, er i personlig relasjon med eier av Egil Kristoffersen og Sønner, Eva Kristoffersen.