– Både Ottar Bergersen, Vesterålskraft, Ahsell,  teknisk personell og brannvesenet har gjort en solid innsats, sier ingeniør for vann i Bø, Andreas Andersen, og tilføyer at spesielt det å ha en entreprenør som er lokalkjent, har vært veldig bra i arbeidet med å berge forsyninga.

– Vi hadde alt av ressurser ute, fra både teknisk og brannvesen og det er gjort en formidabel innsats, sier ordfører Sture Pedersen.

Søndag kveld oppstod den dramatiske situasjonen, der enkelte rett og slett ble fri for vann i kranen. Nå har man med være innkobling av to reservevannkilder fått kontroll på situasjonen.

Gjort i natt

–  I natt fikk vi gjort et godt arbeid med anlegget i Husvågen, der vi har fått reservevanns-kilden Gjødalsvatnet inn til reiseanlegget i Husvågen. Dermed har vi fått gjenopprettet trykket, sier Andersen.

Dette gjelder for abonnenter i nordbygda, fra Nyjord og hele veien nordover.

– Nordbygda er nå forsynt med vann fra renseanlegg. Vi har likevel valgt å ha et kokepåbud her for sikkerhets skyld, mens vi venter på prøvesvar fra vannprøver som vi har tatt, sier han.

Det er tatt prøver fra råvannet og det rensete vannet som går ut fra Husvågen. Det tre dagers inkubasjonstid på å få dyrket fram prøvesvar fra vannprøver. Dette gjøres på lab på Sortland.

–  Vi hadde noe coliforme bakerier i forrige prøve, grensa er på null og vi hadde én. Vi venter å få svar på prøvene fredag eller like over helga, og for å være sikker opprettholdes kokepåbudet for nordbygda, Trykket i kranene skal nå være veldig bra igjen der, selv hos gårdbrukere som ligger høyest oppe, sier Andersen.

– Vi har fått stor hjelp fra Bergersen, også Vesterålskraft har lånt oss et aggregat som vi bruker til å drive ei pumpe som pumpe vann fra Gjødalsvannet og inn i renseanlegget i Husvågen, sier Andersen.

Brekkasje og lekkasje

– Ramflauget forsyner abonnenter fra Straume og sørover, og her har jeg ikke hørt om noen mandag som er fri for vann. Men de abonnentene som befinner seg høyest oppe, som i Nilsåsen kan oppleve dårligere trykk, sier Andreas Andersen.

Vannforsyningen i Bø har hatt en krevende vinter med langvarig barfrost, frosne vannledninger, veldig lite nedbør og et stadig lavere nivå i magasinene. En sein vår har heller ikke hjulpet på problemene.

Vannforsyningen rundt Bø er sinnrikt lagt opp, slik at de enkelte områdene kan sektoreres og forsyninga styres. Foto: Tone M. Sørensen

– Vi hadde gjort beregninger som viste at vi ville ha klart oss. Men det viste seg at vi hadde en brekkasje ved Trolldalsvannet, det kan være frost og tele som har sørget for dette. Den brekkasjen førte til at vi ikke fikk alt vannet inn i renseanlegget. Det var derfor situasjonen oppstod så brått søndag, sier Andersen.

Han tilføyer at det er en usedvanlig vinter, med tele helt ned til to meter.

– Frosten kan ha sørget for å sprenge opp inntaket ved Trolldalsvannet, slik at det var ikke vannivået slik vi først trodde, som var problemet, men brudd i inntaksforsyning som førte til at vi ikke fikk benyttet alt vannet, sier han.

Dette førte til vannkrisen, i det som lenge har vært en krevende forsyningssituasjon. Og på toppen av det hele ble det med et arbeidsuhell gravd over ei vannledning søndag, slik at det oppstod lekkasje på forsyningen.

– Den lekkasjen er nå tetta, og vi har fått kontroll på situasjonen, sier han.

Høyt forbruk i vinter

Bø kommune gikk tidligere i vinter ut med oppfordring om at abonnenter måtte være varsomme med vannforbruk, på grunn av lavt nivå i magasinene. Likevel har forbruket vært høyt.

– Mange har opplevd frosne rør, og når de har fått dette opp så har nok en del valgt å la kranen stå åpen for frost-tapping, sier ordfører Sture Pedersen.

– Denne vinteren har vært uvanlig, med tele ned i to meter i Bø, det er ikke vanlig. Vannrør som er lagt ordentlig ligger på 1,5 meter, sier ingeniør Andreas Andersen.

Man har valgt å ikke gi forbud mot frost-tapping, en avgjørelse ordføreren støtter.

– Jeg kjenner privatpersoner som har brukt opp i ti tusenvis av kroner for å få opp vannrørene. I den situasjonen som har vært har vi valgt å ta hensyn til innbyggerne.

Setter vann på agendaen

I neste kommunestyremøte kommer utbedring av vannforsyning på agendaen.

– Det er noe vi har planlagt lenge, men det blir nok noe forsert nå på grunn av denne situasjonen, sier Pedersen, som har hatt ei proaktiv holdning i forhold til vann.

– Jeg har frontet det at vi skal ha kommunal vannforsyning, og det tror jeg for så vidt mange kan være glade for, når vi opplever situasjoner som denne, sier han.

– Det er ikke å legge skjul på at det kan være krevende å finne ut hvor alle ledningene fra de private vannverkene går. Men jeg tror det er ei riktig satsing å ha kommunalt vannverk. Selv om det ikke er hyggelig å få overskrifter som vannkrise i Bø, så synes jeg måten dette har vært håndtert på, har vært veldig bra, sier Pedersen.

Prioriterer fiskebruk og bønder

Østbygda forsynes fortsatt av reservevannskilden Heggedalen.

– Vi har tatt vannprøver herfra som vi venter svar på. I tida fremover kommer vi til å fortsette med hyppig prøvetaking, sier Andersen.

I Bø fikk man testet beredskapsplanene grundig i helga, og for Andreas Andersen som er nylig tilbakevendt til Bø og har tatt fatt på arbeidet som ingeniør for vann og anløp, ble det en ilddåp.

– Vi har prioritert å få renset vann fram til de som trenger det mest, fiskebruk, bønder og de som produserer ost, Bøheimen, skole, barnehager og tannlegen, slik at de fortsatt har kunnet ha normal drift, sier Andersen.

Han forteller at slik vannforsyningen er lagt i Bø, er svært gunstig.

– Den ligger som et stort åttetall, det betyr at vi har alle muligheter til å gå inn og og sektorere og styre vannet for de ulike områdene. På den måten kan vi begrense ei avstengning til ett område. Det har vært tenkt noen gode tanker tidligere, slik dette er lagt opp, sier han.

Vannstanden stiger endelig

Ifølge Andersen er vannnivået nå i ferd med å stige i Ramflauget, som er den ene av kommunens to hovedvannkilder.

– Smeltingen er i gang og vi ser en bedring i nivået. Det er en krevende situasjon å bli fri for vann, det er nesten verre enn å miste strømmen, men innbyggerne har vist både forståelse og tålmodighet med situasjonen, sier Andersen.

Han håper de neste prøvesvarene vil føre til at kokepåbudet blir opphevet.

– Vi har et godt varslingssystem, vi sender ut varsel både via sms og epost, og de som har fasttelefon blir oppringt. I tillegg har vi lagt ut meldinger på Facebook. Vi fikk beredskapen vår grundig testet, og jeg vil si at det har gått veldig bra, sier Sture Pedersen.

– Også Ahsell på Sortland har hjulpet oss med deler, der har vært masse folk involvert i arbeidet, og all ære til alle som har stått på, sier Andreas Andersen.