Fikk hai rett utenfor Søbergstranda

Fisker Ove Alvestad fikk seg en overraskelse da garnene ble trukket opp.

Det er ikke hverdagskost å få hai om bord. Denne ble tatt like utenfor Søbergstranda.   Foto: Privat

Fisker Ove Alvestad har lagt ut en munter advarsel på Facebook etter den uvanlige fangsten:

«Hei det nærmer seg badesesong og jeg vil derfor gå ut med en advarsel det er veldig mye hai i havet i år vi har sett opptil flere om dagen ! Denne fikk jeg idag rett utførr Søbergstranda idag», skriver Alvestad.

Fisket pågår på hans nye båt «Adine» som ble døpt på Sortland tidligere i vinter.


Jubel da MS «Adine» døpt i Torghuken

Fredag var det stor stemning og champagne i Torghuken. Lille Adine (1,5 år) var stolt og storøyd gudmor, da hun var med på å døpe fiskebåten som er oppkalt etter henne.

 

Jakter på stimfisk

Marinbiolog Tiu Similä har sett på bildet av haien, og gjenkjenner den som en håbrann.

 

– Jeg er ikke noen ekspert på hai, men jeg tror det er en håbrann. Den er ikke særlig vanlig, men den finnes jo. Den spiser blant annet på stimfisk, sier hun.

Ifølge Wikipedia er denne haien en opportunistisk jeger som jakter hovedsaklig på makrell og sild.

–  Den er faktisk en utrydningstruet art, den er rødlistet, sier hun.

Ifølge Wikipedia er håbrann er en hai som er utbredt i tempererte og kalde hav over hele verden. I Norge kan den oppnå en lengde på om lag 3 meter og en vekt på ca. 200 kg. Håbrannens levesteder strekker seg fra de nordøstlige delene av Nord-Amerika til Grønland og fra nordvestkysten av Afrika til Island, Norge og Russlands nordvestkyst.

Håbrannens kjøtt er velsmakende, og kan minne om kalvekjøtt. I tillegg til kjøttet har også leveren og huden økonomisk betydning.

Håbrann lever også i Middelhavet hvor den er både observert og fanget på stranden i Tarragona nær Barcelona. Den skal ikke være farlig for mennesker, men det skal ha forekommet at den kan bite dykkere som harpunerer fisk.