Med om lag 50 til stede var det godt oppmøte i Bøhallen da det var informasjonsmøte i forbindelse med at NRK sitt Sommeråpent og Lars Monsen kommer til Vesterålen, til Øksnes og Bø for å filme vakker i kystnatur.

I Bø skal «Monsen-minutt for minutt» på tur fra 27. til 29. juli.

– Vi er i full gang med planleggingen og her blir det full rulle i tre dager, Det er mye logistikk som skal på plass. Alle som har lyst til å være med og gå i fjellene kan delta, det er ingen påmelding, sier Berit Hansen i Vesterålen Turlag, som har ansvaret for det som skal skje i fjellet.

Trenger 80 frivillige

Hun forteller at NRK sitt team var på befaring i oktober i fjor, og ble betatt av naturen, friluftsgalleriet og Mannen fra havet. Nå er ruta Monsen skal gå lagt.

– Fredag 27. juli går vi på Breitiden fra Trinetun, og på toppen møter vi kjentmann Rolf Hugo Eriksen før vi går ned på Guvåg og til Guvåghytta. Her blir det teltleir rundt Guvåghytta, vi ser for oss 30-60 telt, og når det gjelder antallet kan det blir alt fra hundre til flere hundre, sier Hansen.

Ved hytta blir det båling og en masse flotte aktiviteter for barn, med klatring, tursti, kanopadling og roing

Målet med Monsen på tur er å vekke turglede for alle, og man håper en hel folkemengde blir med på turene i fjellene. NRK sin sending Sommeråpent blir fra Friluftsgalleriet på Steine, og herfra kan alle som ikke har mulighet til å gå i fjell se Monsen sin ferd.

– Det er mye logistikk som skal på plass, vi må bære 350 kilo for NRK-teamet. Det betyr at vi trenger 80 frivillige som kan være med, som hver kan bære med seg 8 kilo i tillegg til eget utstyr. Når man skal overnatte i fjellet er sekken gjerne 10-12 kilo med eget utstyr, så dette blir i tillegg, sier Hansen, som ønsker seg lokale frivillige med i teamet.

Rigger til folkefest

Lørdag går turen til Lynghaugtinden, og herfra kan man velge guidet tur opp til luftige Jurtinden. Teltleiren denne natta blir ved Korselva, og det blir overnatting med sending fra campen.

– Hvis vi er heldige med været blir kan det bli fantastiske bilder, med midnattsola rett inn fra vest, sier Berit Hansen.

Underveis er Røde kors med for å ivareta sikkerhet, og Monika Godvik er med som medisinsk ansvarlig. Søndag går turen videre til Vetten og Spikarbua, før følget med Lars Monsen ankommer ned ved Bøhallen.

– Her skal vi rigge til folkefest og lage et skikkelig gammeldags marked. For alle utstillerne som har lyst til å bidra på markedet med varer blir det gratis å sette opp bod. Vi skal også ha grilling og korpsmusikk og virkelig skape god stemning og masse liv, sier ordfører Sture Pedersen.

Ordfører Sture Pedersen håper på et folkeliv av Actic Race-dimensjoner, og oppfordrer folk til å slippe kreativiteten løs. Foto: Tone M. Sørensen

Han lanserte ideen om at alle utstillerne skal ha samme bekledning, og at man kan la seg inspirere av det trivelige «Farmen-markedet». Bø-ordføreren håper folket stiller manns-sterke, samtlige 2700 i Bø, pluss alle tilreisende.

Og han ønsker samme type elleville folkeliv som under Arctic Race of Norway. Vesterålen litteraturlag skal lese dikt langs løypa, noen vers mens folket passerer forbi.

– At folk kler seg ut, og er med både langs løypa og her ved Bøhallen med å gjør dette til en folkefest, sier han.

Trenger mange frivillige

Etter markedet søndag kan folk gå i samlet følge ned til Friluftsgalleriet ved Bø museum for å overvære Sommeråpent-sendingen.

– I forkant har vi et ønske om å få ryddet opp i Bø, og oppfordrer folk til å komme i gang med plogging, kombinasjonen av jogging og søppelplukking. Også at oppsittere bidrar og rydder i grøfter. Vi kommer til å få enormt med eksponering og markedsføring med NRK sine sendinger, sier Pedersen.

Det trengs også frivillige som kan være med å arrangere selve markedet sammen med styret i Bøhallen.

Parkeringsplasser er ei av utfordringene som skal håndteres, før turen på Breitinden oppfordrer kommunen folk til å parkere ved ungdomsskolen på Asterset og skal sette opp skyss. Også på Fjærvoll skal det bli parkering lørdag.

– Ingen forslag er dumme nå som vi er i gang med den planleggingen. Vi skal forsøke å tilrettelegge slik at alle kan være med på dette, og jeg tror vi kan få til alt vi ønsker selv om det er midt i ferietiden. Jeg tror dette blir utrolig bra, sier Pedersen.

Redaktøren gjør oppmerksom på at journalisten er medeier i en av fasilitetene som leies ut til NRK i forbindelse med innspillingen.