– At Kevin Boine kommer er et scoop, kan er visst et av de heteste navnene vi kunne fått sier festivalleder Elrid Pedersen.

Den samiske artisten som skal holde konsert både for ungdommer under 18 år i et alkoholfritt arrangement, og en egen konsert for voksne.

Klassikere

Reginedagan er en godt innarbeidet festival i Bø, og også i år er det klassikere på programmet, som lygarkveld, flere kirkekonserter, eventyrstund for barn, teateret  Fykomfei, maritim dag i Hovden og utegudstjeneste på Kalvøya.

Festivalen går av stabelen fra 22. juli til 29. juli.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har fått sceneinstruktøren i Vesterålen til å instruere teateret Fykomfei, sier festivalleder Elrid Pedersen.

Kommunen skal sørge for avduking av nytt skilt i Mårsund under festivalen.

– Kom og syng eller spill

– Vi har ikke festivalprofil i år, men et festivaltema som er samisk kultur. Siden NRK og Lars Monsen er i Bø  helga samtidig som festivalen pågår har vi ikke ennå spikret programmet for de siste dagene, slik at vi kan tilpasse oss,  sier Pedersen.

En nyvinning i årets program er festivalpub på Skagakaia, hver kveld under festivalen.

– Vi har tenkt oss at dette skal bli et lunt og uformelt møtested, og det kan bli veldig fint når det er så mye folk i bygda. Vi oppfordrer alle som kan spille et instrument eller har en stemme til å synge med og komme og bidra, sier hun.

Samisk kultur kommer til syne gjennom flere poster på programmet, blant dem bokbad på biblioteket med Gerd Mikalsen, der Berit Alette Mienna skal stå for joik.

– Gerd Mikalsen kommer fra Kaldfjord, hun har skrevet boka Fadermålet, som handler om samisk språk, der forfatteren selv ikke snakker språket, sier hun.

Boklansering med samisk tema

Litterær salong der alle stiller i hatter og kjoler er med på programmet. Også en egen fagdag, der samisk kultur i Bø og Vesterålen blir satt på dagsordenen.

–  Det er et spennende tema, sier Elrid Pedersen.

Komiteen bak Reginedagan sørger for en festival med tilbud for hele familien. Foto: Tone M. Sørensen

Ei egen bok med samiske ord og uttrykk samlet fra Vesterålen og Kvæfjord skal også lanseres i løpet av festivalen.

– Johan Borgos er den fremste eksperten vi har på dette på dette feltet, han har arbeidet veldig mye med det samiske i Vesterålen. Julie Sæther skal fortelle om Regine og den samiske tilknytningen i hennes bøker og eventyr,  sier Kine Johnsen.

Lygarlaug på besøk

Midnattstur til Sinahula, Regine Normanns egen forfatterhule er med, og hit går det også familietur i regi av Barnas Turlag.

– Samiske kulturminner i landskapet blir det med ei vandring fra Oppsåta til Verhalsen, der vi har med oss kjentmann Harald Steffensen, og underveis blir det underholdning i form av joik og sanger langs stien. Her blir det også lunsj i det fri, sier festivalsjefen.

Det hentes også inn forsterkninger fra andre kommuner for å delta i den eventyrlige festivalen.

– Under lygarkvelden 24. juli får vi besøk av et helt lygarlaug fra Melbu, sier Elrid Pedersen.

For hele familien

Åpen gård på Gimstad gård er blant programpostene som åpner årets festival, sammen med markedsdag på museumsområdet. Fylkesordfører Sonja Steen får æren av å foreta den offisielle åpningen.

– Vi har med oss Bø kystlag som kommer til å sørge for mange flotte aktiviteter med familiedag ved Steinesjøen, sier Pedersen.

Det ligger an til noen hektiske uker i Bø, dagen før festivalen starter, lørdag 21. juli kommer Kari Bremnes for å holde konsert sammen med Bø gospelkor. Og lørdag 28. juli arrangeres motbakkeløpet Vetten opp, samtidig som NRK og Lars Monsen er i full sving.

Søndag 29. juli er det eventyrsti ved Bøhallen for å ta imot Monsen og vandrerne, deretter gammeldags marked. Søndag 29. juli avslutter festivalen med kirkekonsert i Malnes kirke med Sigrun Loe Sparboe og Julie Willumsen. På kvelden har museet åpent med aktiviteter og matservering.

– Vi skal prøve så godt vi kan å få koordinert alt, og synes vi har fått til et rikt program så langt, selv om alt ikke er spikret ennå, sier festivallederen.