Norges første RIK-verdensmester viser seg fram i Bø

Fredag og lørdag arrangeres Nordnorsk Mesterskap i RIK i Bø med deltakelse av Norges første verdensmester, Ingar Andersen og hunden Chuck, som er fra Tønsberg.

– RIK er forkortelsen for Regler for internasjonal konkurranse, og er verdens største sportsgren for brukshunder, beretter Rita Skogvoll. Hun er leder av Norsk Schäferhundklub avd Harstad og Omegn. Konkurransene avvikles på gressbanen på Steine. Mesterskapet er åpent for alle hunderaser.

– Programmet stammer originalt fra Tyskland og ble innført av Den Tyske schäferhundklubb (Verein für Deutsche Schäferhunde (SV)) - i 1899, men da under navnet Schützhund. Den gang for å kartlegge og identifisere hunder som hadde egenskapene til å kunne fungere som tjenestehunder i politiet. En hund som skal kunne bestå en slik prøve må inneha følgende egenskaper: Arbeidsvilje, mot, intelligens, trenbarhet, belastbarhet, vilje til å forsvare seg, søksegenskaper og førbarhet, beretter Skogvoll til VOL.

Hun sier at RIK/IPO ble innført i Norge på midten av 1990-tallet.

LEDER: Andværingen Rita Skogvoll er leder for Norsk Schäferhundklub avd Harstad og Omegn.  Foto: Jan-Helge Andersen

Verdensmester

11 ekvipasjer er påmeldt til mesterskapet. Det er Skogvoll fornøyd med særlig ettersom Ingar Andersen, Norges første RIK-verdensmester kommer med hunden Chuck, en dobermann. Sporten er foreløpig ikke blitt så stor i Nord-Norge, men i sør og internasjonalt er hundesporten stor.

– RIK består av tre deler, spor-, lydighet- og forsvars-arbeid, sier Skogvoll.

– Prøver og konkurranser skal tjene to mål. Ved å avlegge en prøve kan den enkelte hund vise sin egnethet innenfor sin anvendelse. Samtidig skal prøvene, med tanke på brukshund avl, bidra til å opprettholde sunnhet og egnethet innen bruksarbeid fra generasjon til generasjon, og på sikt heve den. Videre tjener de til å heve og opprettholde sunnhet og kondisjon. En bestått prøve er også et bevis på hundens egnethet i avl, sier Skogvoll.TRENING: Martin Barlik og Rita Skogvoll fra dagens trening.  Foto: Jan-Helge Andersen

Martin Barlik er figurant under helgens RIK-mesterskap i Bø. Det vil si at han skal være trusselen som hundene skal forsvare seg mot.  Foto: Jan-Helge Andersen

NÅ KOMMER JEG OG TAR DEG! Martin Barlik under dagens trening i Bø.  Foto: Jan-Helge Andersen

TRENING: Rita Skogvoll (t.h) og Martin Barlik under dagens trening.  Foto: Jan-Helge Andersen

FIGURANTEN: Martin Barlik er figurant og må la seg «bite» av hundene.  Foto: Jan-Helge Andersen

ACTION: Det blir skikkelig action i Bø fredag og lørdag.  Foto: Jan-Helge Andersen